Zuhanás Oroszországban - megkeseredett a szájuk íze

Csaknem felére esett a külföldi édességek Oroszországba irányuló exportja. Egyes elemzők szerint ez a zuhanó életszínvonallal magyarázható. Embargó sújtja a gyógyszer és a török zöldség-gyümölcs behozatalt is.
Barabás T. János, 2015. december 5. szombat, 10:58
Fotó: Napi.hu

A legnagyobb, Oroszországba édességet szállító cégeknek az országba irányuló exportja az év eleje óta átlagosan 30-40 százalékkal zuhant - egy moszkvai ágazati jelentés szerint a szükséglet csökkenése miatt, bár nehezen elképzelhető, hogy az oroszok ennyire megundorodtak volna a világ legjobb minőségű csokoládéitól, csak azért, mert azok a hazájukat sújtó szankciókat bevezető országokból származnak.

Reálisabb elemzők a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a recesszió következtében zuhanó életszínvonal miatt a lakosság kénytelen csökkenteni fogyasztását, amit a luxusnak minősíthető cikkekkel kezdett el.

A tíz legnagyobb csokoládé exportőr közül nyolc az év első kilenc hónapjában 20-60 százalékkal kevesebbet adott el Oroszországnak mint 2014-ben, csak Olaszország és Belarusz növelte eladásait. A legnagyobb veszteséget a változáson Belgium szenvedte el, amelynek exportja az előző év azonos időszakához képest 62,5 százalékkal zuhant. (Fenti képünkön belga csoki látható.)

Az orosz külpolitika fejlődésével azonban egyre bővül at embargós luxuscikkek listája, ami most már kiterjed a török gyümölcs-zöldségre is. Bár a törökök elleni szankciók bejelentése után az orosz kormány azonnal közölte, hogy ezek nem fognak hiányt okozni az élelmiszer-ellátásban, Alekszej Uljukajev gazdasági miniszter sietett figyelmeztetni: azok "rövid távú szakadásokat" okozhatnak a zöldség és gyümölcs-szállításokban, leginkább a paradicsomnál és a citrusféléknél - jelentette a RIA Novosztyi.

Annak is problémái lehetnek, akiknek belefájdul a feje a hiányzó élelmiszereknek való utánajárásnak - csak egy rövid hírből derült ki, hogy Dmitrij Medvegyev kormányfő rendelettel korlátozta a gyógyszerimportot. A közlemény szerint ez azonban csak az állami rendelésekre vonatkozik, és célja a hazai gyógyszergyártás fejlesztésének ösztönzése. Az új szabályozás a TASZSZ jelentése szerint a létfontosságúnak minősített szerek listáján szereplők közül 608-at érint, amelyekből csak 282-őt tud jelenleg előállítani az orosz ipar, és már hétfővel életbe lép.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2015.12.05 15:32

@troll:
azt is tegyük hozzá, hogy az orosz költségvetés is lyukas. eddig megtehették, hogy feléljék a tartalékaikat, de nem sok maradt már belőle. így pedig tovább kell majd szorítani az embereken, hogy új papírtankokat gyártsanak, mert az mindennél fontosabb... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.12.05 11:33

2005-2014 között 100 dollár körül mozgott az olaj, ma meg 40.

két éve 30 rubel volt egy dollár, most meg 70.

ráadásul most már nyaralni sem mehetnek a középosztálybeli oroszok, mert egyiptom kiesett a terrorveszély miatt, a törökökkel meg összevesztek és putyin leállította a chartergépeket.

a gazdag oroszok továbra is megengedhetik maguknak a csokit, meg ők elmehetnek dubai méregdrága luxusszállodáiba, a muzsiknak viszont hatalmasat zuhant az életminősége az elmúlt 2 évben.

nyilván ez megjelenik majd putyin népszerűségében.

jelcin is azért bukott meg ,mert bezuhant az olajár 98-ban 10 dollár alá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html