BUX
39138

Zuhanhat a svájci frank

Tovább gyengülhet a svájci frank az euróval szemben a következő 12 hónapos időtávon arra a piaci spekulációra, hogy az Európai Központi Bank a svájci jegybanknál előbb emel kamatot - vetítik előre legfrissebb prognózisukban a Rabobank International elemzői. Amennyiben bekövetkezik az alpesi deviza látványos gyengülése, akkor a frankhitelesek is fellélegezhetnek, akár hosszabb időre is.

portfolio.hu, 2011. február 3. csütörtök, 10:52

A Bloomberg hírügynökség felidézi a legutóbbi svájci makrogazdasági adatokat, amelyek a gazdasági növekedés lassulására utalnak. Ezek szerint decemberben csökkent a kiskereskedelmi forgalom és a feldolgozóipar bővülése is kissé alábbhagyott a beszerzési menedzserindex értéke szerint. Eközben az eurózónából az inflációs nyomás erősödésére utaló jelek érkeznek. Tovább eshet a frank, de miért? Már hónapokkal ezelőtt nyilvánvalóvá vált, hogy a svájci jegybank (SNB) még jó ideig nem emeli irányadó rátáját - fejtette ki a hírügynökségnek Jane Foley, Rabobank londoni vezető devizastratégája, aki szerint a svájci frank tavaly tapasztalt elképesztő ereje inkább abból fakadt, hogy a befektetők diverzifikálták eszközeiket. A devizapiaci szakértő arra is rámutatott, hogy nagyon valószínű: az EKB hamarabb fog kamatot emeli az SNB-nél. Így a kamatkülönbözet az alpesi deviza ereje ellen fog hatni - emelte ki Foley. Feltételezve azt, hogy a monetáris unió nem szakad szét, az euró egészen az 1,53-as szintig erősödhet vissza a svájci frank ellenében 12 hónapos időtávon - fűzte hozzá a Rabobank közgazdásza. (A legfrissebb elemzői konszenzus egyébként azt vetíti előre, hogy az EKB a negyedik negyedévben emeli alapkamatát.) Mint ismert, a svájci frank a tavalyi év utolsó napjaiban érte el történelmi csúcsát az euróval szemben, akkor az 1,24-es szinten is megfordultak az EUR/CHF jegyzések. Jelenleg azonban az 1,30-as szint környékén tartózkodik a kurzus, miután lecsillapodtak az európai adósságválsággal kapcsolatos befektetői félelmek, és a piaci szereplők nem keresik fejvesztve a biztonságos menedéket (így például a svájci frankot).

Mi vár a frankhitelesekre? A bank szakértőjének friss prognózisa tehát azt vetíti előre, hogy a svájci frank a következő egy évben bő 17 százalékot veszíthet értékéből az euróval szemben (!). Amennyiben bekövetkezik a frank látványos gyengülése, akkor ezt a frankhitelesek is egyértelműen megérezhetik, persze csak akkor, ha a forint eközben nem gyengül az euró ellenében. Ha a forint a jelenlegi szintek környékén stabilizálódik (270-275-ös euró-forint árfolyamkereszttel számolva) és a következő egy évben valóban 1,53-ig szökik az euró frankkal szembeni kurzusa, akkor a frankhitelesek akár 176-179 forintos svájci frankkal is találkozhatnak. Ilyen olcsó svájci frankra pedig legutóbb 2009 januárjában volt példa, vagyis ebben az esetben kétéves forintcsúcsról beszélhetnénk a frankkal szemben.

Ennek egyik fontos feltétele tehát, hogy a forint megtartsa jelenleg megfigyelt erejét, amihez pedig arra lenne szükség, hogy a kormány által februárra ígért reformprogram ne okozzon csalódást a piacok körében. A hazai fizetőeszköz erejét az elmúlt hetekben egyértelműen táplálták a bejelentéseket övező felfokozott várakozások.