Zuhannak a borárak

Két és fél év alatt több mint 40 százalékkal estek a korábban igencsak kedvelt Lafite borok árai. A bortőzsde árfolyamai jelenleg is csökkenő tendenciát mutatnak, bár továbbra is akadnak kivételek.
Vida Ferenc, 2013. november 12. kedd, 08:33
Fotó: Napi.hu

Múlt héten megközelítette a négyezer fontos határt az 1998-as Chateau Cheval Blanc a Liv-ex-en. A bortőzsdén 3985 fontért (1,4 millió forintért) kelt el egy láda a befektetési borból, ami 17 százalékkal több annál, mint amennyit januárban ért. A Chateau Cheval Blanc mindemellett sokkal inkább a szabályt erősítő kivétel, mint a piaci tendenciák mintapéldája, a trendek ugyanis azt mutatják, hogy az utóbbi időszakban csökken a befektetési borok értéke.

Az egyik leginkább látványos csökkenést a befektetők körében különösen kedvelt Lafite borok produkálták. Ezek ára 2011 februárjához képest több mint 40 százalékkal csökkent és a Liv-ex Fine Wine 100-as lista sem áll sokkal jobban. A Liv-ex 50-es listája októberben 1,5 százalékos csökkenéssel zárt, ezzel sorozatban hatodik hónapja esik az index.

Az LVMH konszern tulajdonában lévő Cheval Blanc jelenlegi ára is messze elmarad a 2011 januárjában beállított 4996 fontos szinttől és még messzebb van a 2007 augusztusi 5355 fonttól, de utóbbit nem sportszerű ide venni, hiszen az még éppen a Lehman Brothers csőd előtti hetekben történt. A kedvezőtlen tendenciák mellett is jegyezzük meg, hogy a '98-as Chateau Cheval Blanc ára tíz év alatt több mint kétszeresére nőtt, így rossz befektetésnek továbbra sem lehet nevezni azt.

A bor a kétezres évek első évtizedében lett különösen kedvelt a befektetők körében, melynek is köszönhetően korábban sosem látott szárnyalásba kezdtek a legjobb helyekről és évjáratokból származó tételek. A Liv-ex tőzsdét 1999-ben alapították, aminek a száz legfontosabb befektetési bort listázó árfolyama 2004 és 2008 között 114 százalékkal emelkedett. Az indexen csak olyan tételek kaptak helyet, melyeknek már most jól csengő nevük van, viszonylag kiszámítható hozammal bírnak és bármikor találunk rá vevőt. A tételek 95 százalékát a Bordeaux-i vörösök adják, a maradék között pedig akad Champagne-ból származó pezsgő, Rhone-vidéki bor és egy-két olasz tétel is. A bor népszerűségét jelzi, hogy akadnak olyan, főleg Bordeaux-i borászatok, melyek készletét már a szüret előtt felvásárolják a befektetők.

A Christie's tapasztalatai szerint a boros aukciók tételeinek 25-25 százaléka kerül Londonba, illetve Hongkongba, 14 százalék New Yorkba, a fennmaradó 36 százalékra pedig a többiek csapnak le. Hongkong kimagasló népszerűségében az is közrejátszik, hogy az ezen a városállamon kívüli Kínában 47 százalékos adót kellene fizetni minden egyes behozott palack után.

A játékszabályok a bortőzsdén is ugyanazok, mint a többin, népszerűségét azonban annak is köszönheti, hogy a sokszor megfoghatatlan kisrészvényesi léttel szemben azonban itt konkrét borospalackokat kapnak a befektetők a pénzükért cserébe. Ennek éppúgy vannak előnyei, mint hátrányai, utóbbiak közül főképp a szakszerű tárolás nehézségeit, illetve költségeit szokás emlegetni.

HOZZÁSZÓLÁSOK