Zuhanó árak Európában

Felgyorsult a fogyasztói árak csökkenésének üteme januárban az Európai Unióban, az árszint éves összevetésben 0,5 százalékkal esett a decemberi 0,1 százalék után - közölte kedden az Eurostat, az EU statisztikai hivatala.
MTI, 2015. február 24. kedd, 11:55
Fotó: Reuters

Ezen belül az euróövezetben 0,6 százalékkal csökkentek az árak. Az EU 28 tagállama közül huszonháromban csökkent az árszint januárban. A legnagyobb áresést Görögországban regisztrálták (-2,8 százalék), majd Bulgária következik (-2,3 százalék). Áremelkedést jelentett Málta (0,8 százalék), Ausztria és Románia (mindkettő 0,5 százalék), Svédország (0,4 százalék) és Nagy-Britannia (0,3 százalék).

Decemberhez viszonyítva Ciprus, Málta és Svédország kivételével éves szinten mindegyik tagországban csökkent az infláció. Tavaly januárban az EU egészében még 0,9 százalék, az eurózónában pedig 0,8 százalék volt az infláció.

Az Eurostat jelentése szerint Magyarországon tavaly januárhoz képest 1,4 százalékkal, decemberhez viszonyítva pedig 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. Az adatok megegyeznek a KSH által korábban közölt számokkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK