Tovább szánkázott az olaj ára azt követően, hogy Szaúd-Arábia fokozta a nyomást az amerikai olajpala-termelőkre. Az észak-amerikai WTI szabvány hordójáért decemberi szállításra már csupán 77,4 dollárt kell adni, ami 1,7 százalékkal kevesebb a korábbinál, míg a londoni Brent 83,3 dollár/hordón forog, ami 1,8 százalékkal marad el a hét végi ártól.

A változás hátterében az áll, hogy Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajtermelője, az elemzőket is meglepő lépésre szánta el magát. Decemberben olcsóbban fogja szállítani a nyersolajat az USA-ba, míg drágábban Ázsiába. Novemberre is árcsökkentést határoztak el, ám valamivel kisebbet az év véginél.

Bekeményítettek

A szaúdiak, akárcsak a többi közel-keleti ország, egy speciális árkosár, az Argus Sour Crude Index alapján számított áron szállítanak az Újvilágba, amely eleve jóval alacsonyabb szintet eredményez az ázsiai olajáraknál. Elemzők szerint a brutális verseny miatt - megint csak elvileg - érdemesebb Ázsiában olcsóbban adni az olajat, mert ezzel szerezhetnek nagyobb piacot a termelők.

Ezt a szaúdi vezetés is így gondolhatja, hiszen a keddi döntés előtt négy egymást követő hónapban mérsékelték az Ázsiába szállított olaj árát. Ennek alapján az elemzők arra számítottak, hogy az év végén vagy minden piacon leviszik termékeik árát, vagy minden piacra drágábban szállítanak. Ennek tükrében az amerikai piaci árcsökkentés nyilvánvalóan azt a célt szolgálja, hogy megszorongassák az észak-amerikai olajpala-termelőket.

Árháború

Az olcsóbb olaj nyomán tovább eshetnek a benzinárak az USA-ban, ami összezsugorítja az olajipari cégek profitrátáját. Ez komoly gondot okozhat a kisebb olajpala-termelőknek, amelyek nem csupán a termelési költségeiket nyögik, hanem jókora adósságaik törlesztőrészleteit is. Nem meglepő, hogy mindennek tükrében a szakértők úgy látják: árháború dúl a világ olajpiacán.

Emellett nyomást gyakorolhat az árakra az erős dollár is, nem beszélve az amerikai készletek alakulásáról - derül ki a MarketWatch elemzéséből. Az olaj ára tovább csökkenhet, mielőtt emelkedő pályára állna - véli Torbjorn Kjus, a DNB Bank vezető olajpiaci elemzője. Nemhogy az év elején látott 110 dollár/hordós szint elérése, de még a 100-as határ átlépése is igen távolnak látszik. Az árcsökkenés nagyobb és hosszabb ideje tart, mint a legutóbbi, 2012-es korrekciókor.

Pénteken az észak-amerikai WTI szabvánnyal hordónként 78 dollár alatt, a londoni Brenttel 83 dollár alatt kereskedtek az árutőzsdéken.