"Konstruktív" tárgyalásokat folytatott két párt vezetőjével Antonisz Szamarasz, a vasárnapi választások győztesese, a konzervatív Új Demokrácia elnöke - jelentették be a háromnapos koalícióalakítási kísérlet első harmadának letelte után. Szamarasz gyorsan előzetes megállapodásra jutott Evangelosz Venizelosszal, a szocialista Paszok első emberével, aki pénzügyminiszterként levezényelte a második görög segélycsomagról folytatott tárgyalásokat.

További egyeztetésekre van szükség azonban Fotisz Kuvelisszel, a Demokratikus Baloldal első emberével, akinek pártja hosszú - hétpontos - feltétellista teljesülése esetén lépne be a kormánykoalícióba - derült ki a Bloomberg összefoglalójából. A Demokratikus Baloldal korábban a paktumot elutasító Sziriza - a hét végi választások szoros második helyezettje - részvételéhez kötötte beszállását, ám Kuvelisz tegnap nem említette feltételeik között az ellenzéki politizálásra készülő radikális baloldali politikai erő bevonását.

Nehéz házasság lesz

A három pártnak együtt kényelmes, 179 fős többsége lenne a 300 fős görög parlamentben. Szamarasz szerint Venizelosszal megállapodtak abban, hogy bármi áron létrehozzák a kormányt a törvény szerint a győztes rendelkezésére álló három nap végéig, azaz szerda estig. A házasság azonban nem lesz könnyű: sajtóhírek szerint a novembertől májusig kormányzó technokrata kormány döntéseinek előkészítésében állandó vita volt a két politikus között, amelyben drága idejét pazarolva Lukasz Papadémosz kormányfőnek kellett közvetítenie.

Az Új Demokrácia a győztesnek járó 50 pluszmandátummal együtt 129 képviselőt küld a parlamentbe, így a 33 fős Paszok-frakcióval együtt is megvan a többségük. Első számú feladatuk az lenne, hogy azt üzenjék a világnak: a görögök megbízhatók, nemzetközi partnereik számíthatnak arra, hogy betartják ígéreteiket.

Egy lépés előre, kettő hátra

Ez nem lesz könnyű a Demokratikus Baloldal bevonása esetén, ugyanis az azt várná az új kormánytól, hogy tegyen nyilatkozatot az euró megtartása melletti elkötelezettségéről, illetve arról, hogy fokozatosan kihátrál az EU-val és az IMF-fel kötött megállapodásban foglalt megszorításokból (akármit jelentsen is ez). Kuvelisz hangsúlyozza, hogy nem adnak biankó csekket egyetlen kormánynak sem.

A Demokratikus Baloldal első embere azt akarja, hogy a koalíciós pártok egyezzenek meg egy közös platformban, továbbá a miniszterek személyében. Ezzel azt jelezheti, hogy egyes posztokon technokrata politikusokat akar látni. A párt korábban azt is leszögezte, hogy a 2014-es európai parlamenti választásokig tartó kétéves kormányzásban gondolkodik.

Inkább lesz, mint nem lesz

Általában az a benyomás az egynapos egyeztetések után, hogy az Új Demokrácia a Paszokkal és a Demokratikus Baloldallal kormányt tud alakítani. Ez a legvalószínűbb forgatókönyv - mondják londoni megfigyelők. Inkább az a kérdés mikor, nem az, hogy egyáltalán összejön-e a kormány. Ha azonban a koalíciós erők ezt követően nem lesznek képesek kialakítani együttműködésüket, akkor bajban lesznek a reformfolyamat újraindításával.

Eközben egyes európai uniós tisztviselők arról beszélnek, hogy új szándéknyilatkozat készülhet azt követően, hogy a hosszú politikai vákuum miatt teljesen szétesett az EU-IMF paktum követelményeinek teljesítése, míg mások nem tudnak erről. Utóbbiak szerint csak a régi szerződést bogarásszák át újra a felek. Görögország friss nemzetközi pénzforrás nélkül a jövő hónap közepéig húzhatja, ezért az EU-IMF-ECB trojka mielőbb utazna Athénba, hogy megállapodjon a következő hitelrészlet felszabadításának feltételeiről.

Lesz egy-két kérésük

Az Új Demokrácia és a Paszok eközben az ügyhöz közel álló források szerint olyan terven dolgozik, amely szerint két évvel kitolnák a Görögországgal szemben támasztott követelmények teljesítését - írta a Wall Street Journal. Ez újabb 16 milliárd euró forrást igényelne a donoroktól az eddig megítélt összesen 174 milliárdon felül.

Az elfogadott menetrend szerint Athénnak az adósságtörlesztést leszámítva 4,5 százalékos elsődleges költségvetési többletet kellene elérnie 2014-ben - szemben a 2011-es ötszázalékos deficittel -, ezt tolnák ki 2016-ra. A görögök emellett azt is szeretnék, ha a trojka felszabadítana 6,6 milliárd dollárt a hitelkertből az állami beszállítók - például gyógyszercégek - számláinak kifizetésére, ugyanis a halmozódó állami tartozás visszafogja ezeknek a cégeknek a tevékenységét.

Ho-ho-ho, még lógni tetszenek

A politikai állóháború kirobbanása előtt arról volt szó, hogy az új kormánynak meg kell jelölnie, hogyan spórol meg további 11,5 milliárd eurót 2013-ban és 2014-ben. Szamarasz a választási küzdelemben evidenciának kezelte, hogy ez lealkudják.

Ehhez képest elemzők arra számítanak, hogy a trojka újabb igényekkel áll elő. Az elmúlt két hónapban gyakorlatilag leállt az adóbehajtás Görögországban, ami a régiek mellé újabb lyukat ütött a költségvetésben. Ezért a donorok kétmilliárd euró plusz kiadáscsökkentést kérhetnek a 2012-es büdzsében.