A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics szakelemzői szerint az elmúlt időszak politikai felfordulása kétségessé tette az 5 milliárd eurós romániai IMF/EU-program jövőjét, márpedig a készenléti csomag kritikus jelentőségű Románia számára. A román gazdaság ugyanis - tekintettel a Görögországhoz fűződő szoros pénzügyi kapcsolatokra - a legsebezhetőbbek között lenne abban az esetben, ha az euróövezet felbomlana. A ház szerint eddig is az IMF/EU-programmal lehetett csak elejét venni a súlyosabb eladási hullámoknak a román piacon az euróövezeti válság fellángolásának időszakaiban.

A Capital Economics londoni közgazdászai három forgatókönyv-változatot vázoltak fel az általuk lehetségesnek tartott további fejleményekről. Az első változat szerint meglehetősen jó esély van arra, hogy a politikai helyzet gyorsan rendeződik, és ebben az esetben a jelenlegi piaci eladási hullám is átmenetinek bizonyulna. Ha azonban a helyzet "a politikai bénultságig fajul", és a kormány úgy próbálja erősíteni támogatottságát, hogy letér az IMF/EU-program kijelölt céljaihoz vezető útról - például a költségvetési politika lazításával vagy a tervezett privatizációs tranzakciók halasztásával -, akkor a valutaalap és az unió felfüggesztheti a program felülvizsgálatait. Ez viszont a soron következő részletek folyósításának késedelmét eredményezheti. E forgatókönyv megvalósulása esetén "a jó hír" az, hogy a román devizatartalék-fedezet magas, több mint héthavi importszámlával egyenértékű, emellett a kormány az idei államháztartási hiány és a lejáró szuverén adóssághányad finanszírozásához is felhajtott már forrásokat a piacról. Mindezek alapján Románia valószínűleg képes lenne átvészelni az IMF/EU-program esetleges átmeneti felfüggesztését, akkor is, ha egy ilyen fejlemény további nyomást gyakorolna a lej árfolyamára, és emelné a hitelköltségeket - vélekedtek a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint a harmadik és egyben legrosszabb forgatókönyv-változat az lenne, ha az Európai Bizottság arra a következtésre jutna, hogy a román kormány legutóbbi lépései már túlmennek az EU-jogszabályok határain. A cég elemzői szerint "a magyarországi események megmutatták", hogy ha az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárások megindításáról dönt, az késleltetheti a pénzügyi segélyprogramot is. Románia a jelek szerint "még nem tart itt", de e forgatókönyv-változat megvalósulása esetén a helyzet a mostaninál is "sokkal zűrzavarosabbá válhat", és ebben az esetben már csak nagyszabású politikai reformok kínálhatnak megoldást - áll a Capital Economics hétfői londoni elemzésében.

A ház elemzői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy jelenleg az első - vagyis a politikai-piaci viharok meglehetősen gyors csillapodását valószínűsítő - forgatókönyvüket tartják a legesélyesebbnek. A Capital Economics szakértői mindazonáltal hozzátették, hogy egyelőre korai lenne kizárni egy ennél károsabb kimenetelt, és mivel Románia a legsebezhetőbb országok között lenne az euróövezet felbomlása esetén, a politikai bizonytalanság "a legutolsó dolog, amire a román gazdaságnak most szüksége van".

Traian Basescu felfüggesztett román államfő és Angela Merkel német kancellár hétfői telefonbeszélgetésére és a kancellár ezt követő nyilatkozatára reagálva a román miniszterelnök kijelentette: "ha Traian Basescut azért kell hatalmon tartani, mert telefonál, mi is telefonálunk!" Victor Ponta szerint a demokrácia azt jelenti, hogy Franciaország leváltotta az államfőjét, Spanyolország és Olaszország a miniszterelnökét. "Romániának nincs joga a demokráciára?" - tette fel a kérdést a miniszterelnök az MTI idézete szerint. A román miniszterelnök megismételte álláspontját, amely szerint Traian Basescu felfüggesztése alkotmányos volt, és a tisztségéből felfüggesztett államfőnek ezt követően már a néppel kell "elszámolnia" a július 29-re kiírt népszavazáson.
A német kancellár hétfőn az európai normák betartására szólította fel a román kormányt. Angela Merkel ezt megelőzően telefonbeszélgetést folytatott Traian Basescuval. Szóvivője szerint a kancellár elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Unió (EU) egy tagállamában megsértik a jogállamiság elvét. Az EU közös értékekre alapul, amelyekhez a kormányoknak igazodniuk kell, és ez a román kormányra is vonatkozik - állt a berlini közleményében.