11,4 milliárd euróba kerülhet a Török Áramlat

A Gazprom orosz gázipari cég számításai szerint 11,4 milliárd euróba kerül a Török Áramlat gázvezeték négy szakaszának megépítése, áfa nélkül.
MTI-Eco, 2015. augusztus 10. hétfő, 21:08
Fotó: Reuters

Az első szakasz létrehozásához 4,3 milliárd euróra lesz szükség - mondta el a Gazprom egyik vezetője egy hétfőn tartott telekonferencián. Oroszország a kormányközi megállapodás értelmében két javaslatot tett a török fél asztalára: egy szakaszra és négy szakaszra.

A TASZSZ jelentése szerint a török oldal még nem adott választ. A hírügynökség emlékeztetett Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszternek arra a július végi kijelentésére, hogy Oroszország a maga részéről egy-két héten belül kész aláírni az első szakaszról szóló megállapodást.

A második-negyedik szakasz továbbítaná az orosz földgázt Európába. Az ukrán tranzitvonalat kiváltó Török Áramlat a tervek szerint évi 63 milliárd köbméter kapacitású lesz, és 2020-ra 47 milliárd köbméter földgázt szállít Európába Görögországon keresztül, 16 milliárd köbmétert pedig közvetlenül Törökországnak. A vezeték első, 15,75 milliárd köbméter kapacitású szakaszát 2017-ben helyeznék üzembe.2015.07.30

 

HOZZÁSZÓLÁSOK