24 órán belül eldőlhet az Opel jövője - vagy sem

Lehet, hogy a GM a következő 24 órában dönt az Opel sorsáról, lehet, hogy csak szeptember közepén.
NAPI, 2009. augusztus 25. kedd, 11:12

A General Motors (GM) a következő 24 órában dönthet arról, hogy megtartja-e az Opelt vagy eladja - nyilatkozta a ZDF televíziónak Armin Schild, az IG Metall szakszervezet egyik vezetője. Véleménye szerint a döntés közeli helyzetet jelezte tegnap, hogy kiszivárogtatták azt a hírt, miszerint a GM igazgatósága az európai leányvállalat megtartását fontolgatja.

Schild ezt rossz ötletnek tartja, ugyanakkor nem látszik kivitelezhetetlennek. Egyrészt GM körbekalapozhatja az Opel üzemeinek helyet adó európai országok kormányait azokért a támogatásokért, amelyeket a cég eladása esetén az új tulajdonosnak adnának. Másrészt pénzt csinálhat kínai vagyonelemeinek eladásával vagy ezek terhére hitelt vehet fel.

Ezzel egyidejűleg a Fred Irwin, az Opelt jelenleg felügyelő alap elnöke azt mondta, hogy a GM valószínűleg a frankfurti autókiállítás szeptember 17-ei kezdetére hozza meg a döntését a GM Europe eladásáról. Szerinte a GM-nek nem érdeke az Opel megtartása és a német kormánnyal együtt dolgozik a gazdaságilag ésszerű megoldás kidolgozásán.

HOZZÁSZÓLÁSOK