29 államügyész perli a Bristol-Myers Squibb-et

Az Egyesült Államok 29 szövetségi államának főügyészei kedden azzal vádolták meg a Bristol-Myers Squibb gyógyszergyártó vállalatot, hogy számtalan tisztességtelen eszközzel igyekezett a piacról kiszorítani a rákbetegségben szenvedők életének meghosszabbítására sikerrel alkalmazott Taxol elnevezésű gyógyszer alacsonyabb áron előállított verzióit.
Almási Gábor, 2002. június 5. szerda, 15:05

Az ügyészek által közösen benyújtott kereset szerint a világ egyik legjelentősebb gyógyszeripai cégének számító Bristol-Myers bonyolult módon játszott össze az American BioScience nevő kisebb kaliforniai gyógyszergyárral, hogy az USA egész területére kiterjesszék a Bristol-Myers kizárólagos kereskedelmi jogát a Taxol forgalmazására.
Az American BioSience - melyet az ügyben összejátszónak neveznek, de nem vádoltak meg - több millió dollárt fogadott el a Premier Inc, elnevezésű gyógyszerbeszerző vállalattól, amely néhány nagyobb kórház tulajdonában van, és mintegy 1 500 kórház számára végzi a gyógyszerek felvásárlást. A Premier egyébként szintén ügyészségi vizsgálat alatt áll, melyben a cég egyes egészségügyi vállalatokba történő kétes befektetéseit vették górcső alá.

A vádiratban az ügyészek szeretnék elérni, hogy kötelezzék a Bristol-Myers-t azon összeg megfizetésére, amit a tisztességtelen eszközök alkalmazása révén nyert a Taxol 1997 és 2001 között. Ugyanis a Taxol 1992-es kifejlesztését követően az állam 5 éves kizárólagos forgalmazási jogot adott a Bristol-Myers-nek. Ezt a jogot próbálta a cég csalások szövevényes sorozatával kiterjeszteni, számtalan esetben gátolva meg más, alternatív hatóanyagok piacra jutását.
A megdöbbentőnek nevezett összejátszás során a két gyógyszercég leletetlenné kívánta tenni a rákbetegek számára a Taxol egy jóval olcsóbb változatának elérését. A BMS által gyártott szerrel alkalmazott kezelés mintegy 10 000 dollárba kerül, és hosszú hónapokig tart.

A Bristol-Myers azt hangoztatta, hogy meg kívánják védeni magukat a vádak ellen, melyek a cég véleménye szerint nagy hasonlóságot mutatnak a Taxolt érintő korábban, kisebb gyógyszergyárak és vásárlói csoportok által indított perekhez. Az egyetlen új fejlemény a dologban az, - áll a vállalat közleményében - hogy néhány állam - meglehetősen későn -bekapcsolódott a perbe. A cég szerint a most hangoztatott információk több évvel ezelőtti dolgokat feszegetnek, melyek egyébként már egy ideje tárgyát képezik néhány már folyó pernek is. Az American BioScience szóvivője útján utasította vissza a vádakat, és azt hangoztatta, hogy azok teljes mértékben hamisak és méltánytalanok.

HOZZÁSZÓLÁSOK