A legújabb körös befektetés során 275 millió dollárnyi tőkét kap a Deliveroo - számolt be a Techcrunch. A cég története egyszerűen kezdődött: miután New Yorkból Londonba költözött a leendő alapító, szomorúan látta, hogy alig néhány étteremből tud ételt rendelni az otthonába. Gyorsan alapított is egy céget, majd felkereste azokat a népszerű éttermeket, melyeknek nem volt házhozszállítási szolgáltatása.

Az ötletet gyors siker követte, ma már 84 városban elérhető a szolgáltatás, csak Londonban 2500 étterem van bekötve a rendszerbe, köztük jó néhány igazi top kategóriás vendéglátóhely és a cég számításai szerint átlag 32 perc alatt bárhonnan kihozzák az ételt. A sikerességet bizonyítja az is, hogy a legutolsó körös befektetéssel egyes számítások szerint elérte az egymilliárd dolláros értéket is a cég. Márpedig nem akárkik tettek most bele több raklapnyi pénzt: köztük van a Bridgepoint, a vezető brit magántőke-alap, az amerikai General Catalyst, amelyik már az Airbnb-vel is jó sok pénzt keresett, vagy éppen a DST Global, melynek alapítója Yuri Milner az Alibaba és a Facebook részvényekkel növelte jelentősen a vagyonát.

A mostani egyébként a legnagyobb tőkebefektetés, amit a Deliveroo eddig kapott, ám erre valószínűleg szüksége is van, hiába növekedett a legutóbbi befektetési kör, azaz 2015 novembere óta 400 (!) százalékot a cég. A kiszállítási piacon ugyanis egyre több szereplő tűnik fel, ilyen például az Uber egyik leányvállalata az UberEats, de az Amazon is bejelentette, hogy hamarosan ő is megjelenik egy hasonló szolgáltatással az amerikai és a brit piacon.

A hirtelen jött érdeklődés nem véletlen, az Euromonitor számításai szerint ugyanis a brit ételkiszállítási piac továbbra is masszívan nőni fog és 2019-re elérheti a 7 milliárd fontos értéket. Ez mai árfolyamon 2569 milliárd forint.

A hírek szerint a Deliveroo a pénzt a további terjeszkedésre fogja fordítani, de elképzelhető új szolgáltatások, például alkoholkiszállítás beindítása is. A Techchrunch egyébként más forrásokra hivatkozva azt is írja, hogy a cég felkérte a Morgan Stanley-t, hogy végigvigye az üzletet, sőt akár, hogy új tulajdonost is találjon a cégre. Korábban felröppentek olyan hírek is, miszerint a Deliveroo egyesülne az Uberrel (ez a lépés utóbbi részéről kevésbé lenne meglepő, hiszen nemrég Kínában egyesült a legkomolyabb vetélytársával), ám egyelőre úgy tűnik ez ügyben egyelőre nincs megállapodás.

(A kép forrása a Deliveroo Facebook-oldala)