A Finnair 91 százalékos zuhanásról jelentett

A Finnair légitársaság az első negyedév után a második negyedévről is veszteséget jelentett, mert a koronavírus-járvány miatt jórészt a földre kényszerült a légiflottája, miközben azzal számol, hogy a folyó negyedévben is veszteséges lesz a járatszám-bővítés ellenére - írja az MTI a Reutersre hivatkozva.
Domokos Erika, 2020. július 26. vasárnap, 15:17
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció.

A többségi, 55,8 százalékban állami tulajdonú finn cég működési vesztesége a júniussal záródott három hónapban 174,3 millió euró volt az egy évvel korábbi 47,2 millió euró nyereség után.

A második negyedévi veszteség nagyjából megegyezett az elemzők által várttal, ugyanakkor a folyó negyedévre 30,4 millió euró nyereséget vártak.

A Finnair azt tervezi, hogy júliusban járatainak 25 százalékát, szeptemberben 50 százalékát újraindítja.

A légitársaság második negyedévi bevétele éves összevetésben 91 százalékkal, 68,6 millió euróra zuhant, ezen belül az utasszállításból származó bevétel 97,9 százalékkal, 13,7 millió euróra esett.

A világ valamennyi légitársasága megsínyli a koronavírus-járványt, töredékére esett az utasszám és ezzel jelentősen csökkent a bevétel is. Az elmúlt hetekben egyre több ágazati cég jelzi, hogy lassan nő az utasszám, de szakértők szerint csak évek múlva érheti el a járvány előtti szintet - írja az MTI.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) előrejelzése szerint több mint 80 milliárd dollár összesített veszteséggel zárhatják a 2020-as évet a légitársaságok. A közel 300 légitársaságot tömörítő szervezet szerint, ha nem lesz második hulláma a járványnak és fokozatosan újranyitják a piacokat, idén mintegy 84, jövőre pedig 15 milliárd dollár összesített veszteség várható.

Az IATA szerint a légi közlekedés valaha volt legsúlyosabb krízisét éli, a 2008-as válságban jóval kisebb, 31 milliárd dolláros veszteség keletkezett az ágazatban.

HOZZÁSZÓLÁSOK