Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A MET Croatia Energy Trade 2013 óta van jelen a horvát energiapiacon, mint az ország egyik meghatározó energiakereskedője. A MET Croatia a svájci központú MET Csoport tagja, amely 1700 munkatársat foglalkoztat 15 országban, valamint 22 nemzetközi kereskedési ponton és 26 ország gázpiacán aktív. A 13 éve alapított MET Csoport a kelet-közép-európai régióban és több európai országban, így az olasz és a spanyol piacon is vezető integrált energiavállalat.

A nemzetközi energiapiacok jelentős átalakulásához nagyban hozzájárul a globális lng-kereskedelem előretörése, és ezt a fejleményt a MET Csoport is üdvözli - írta a cég a sajtóközleményében. hozzátéve, hogy a horvátországi projekttel a kelet-közép-európai régió szerepe felértékelődik, mivel egyre inkább a globális lng-piac részévé válhat. A cseppfolyós földgáz horvátországi importjával a MET úgy tervezi, hogy elsősorban csővezetéki gázzal ellátott régiós végfogyasztói piacait kötheti össze a globális lng-piaccal. (Ez azt jelenti, hogy a horvát lng-ből jelentős tétel juthat akár a magyar gázpiacra is.)

A MET International, a MET Csoport nemzetközi energiaellátásért és -kereskedelemért felelős vállalata 2016 óta működteti az lng-üzletágát, a cégcsoport cseppfolyós földgáz-szállítmányait elsősorban a spanyol és olasz földgázpiacra szállítja. A Krk szigetén épülő cseppfolyós gáz terminállal új ellátási pont jön létre a kelet-közép-európai régióban, növelve ezzel az ellátási útvonalak és források diverzifikációját, illetve a térség ellátás-biztonságát.

"A MET Csoport folyamatosan nyomon követi a cseppfolyós földgáz iránti világpiaci kereslet emelkedését, és ezzel összhangban növeli a szállított lng mennyiségét. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk ezen a piacon, két területre van szükség: egyrészt mély szakmai tudással bíró globális lng-üzletágra, másrészt helyi jelenlétre, a helyi piacokkal való összeköttetésre. A MET Csoport a térségben az egyetlen olyan piaci szereplő, amely mindkettővel bír. A krki terminálon történő kapacitáslekötéssel újabb fontos lépést teszünk hosszútávú üzleti stratégiai céljaink elérése felé" - mondta Mario Matkoviæ, a MET Croatia Energy Trade vezérigazgatója.