A McDonald's elvesztette a Big Mac-védjegyet

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) eltörölte a McDonald's európai védjegyét a Big Mac márkanév használatára - írja a 444 a Guardian nyomán.
Szász Péter, 2019. január 15. kedd, 20:34
Fotó: Shutterstock

Az eljárást egy ír gyorsétteremlánc a Supermac alapítója Pat McDonagh kezdeményezte azért, hogy kiléphessenek az európai piacra.

A terjeszkedés gátja ugyanis az volt, hogy a McDonald's szerint a Supermac's és a Big Mac nevek hasonlítanak egymásra. A McDonald's ugyanis világszerte élelmiszerként és étteremnévként is levédette a Big Mac kifejezést, és erre alapozva érveltek a SuperMac név ellen - olvasható a portálon.

A Supermac viszont válaszul ezt a védjegyhasználati jogot támadta meg az EUIPO-nál, és a hivatal nekik adott igazat, mivel szerintük se bizonyítható, hogy a védjegytulajdonos tényleges használata a védjegyet arra, amire levédette.

McDonagh a jogi küzdelmet Dávid és Góliát összecsapásához hasonlította, és mivel a döntés épp az újabb jelentős brexit-szavazás napján történt, kitért arra is, hogy ez az eset is az EU-s tagság jelentőségét mutatja.

A McDonald's fellebbezhet a döntés ellen.

HOZZÁSZÓLÁSOK