A Roszatom vízre tette az első úszó atomerőművet

A világ első úszó atomerőművét, a Lomonoszov akadémikus nevet viselő erőmű-uszályt augusztus 23-án Murmanszkból elindították állomáshelyére - tájékoztatta az MTI-t a Roszatom.
Domokos Erika, 2019. augusztus 23. péntek, 15:08
Fotó: Roszatom

A Lomonoszov akadémikus az Oroszország távol-keleti részén fekvő csukcsföldi Pevekig tartó 4700 kilométeres út megtétele után a világ legészakibb elhelyezkedésű atomerőműve lesz. Beüzemelését követően a leállításra váró Bilibinói Atomerőmű és a csaunszki széntüzelésű erőmű kiváltásával tiszta forrásból származó elektromos és hőenergiával látja el majd a régiót.

Az úszó atomerőmű "jelentősen hozzájárul az arktiszi térség fenntartható és prosperitást hozó jövőjéhez" - fogalmazott az erőmű útnak indítására rendezett ünnepségen Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

A 144 méter hosszú, 30 méter széles és 21 ezer tonna vízkiszorítású hajótestre épített úszó atomerőmű a Roszatom érdekeltségébe tartozó Afrikantov Gépipari Kísérleti Tervezőiroda által kifejlesztett két KLT-40C típusú reaktorral rendelkezik. A két blokk együttesen 70 megawatt villamos és 300 megawatt hőteljesítményt biztosít. Az úszó atomerőmű tengervíz sótalanítására is alkalmassá tehető.

A reaktorokban a nukleáris üzemanyagot csak 3-5 évente kell cserélni. Az erőmű tervezett üzemideje 40 év, de ez akár 50 évre is kitolható. Oroszország a hasonló reaktorokkal kapcsolatban több évtizedes fejlesztési, gyártási és üzemeltetési tapasztalattal, valamint kipróbált és jól bevált technológiákkal rendelkezik.

A Roszatom már az úszó atomerőművek exportra szánt - orosz rövidítéssel OPEB-nek nevezett - második generációján dolgozik. Az úszó atomerőművi technológia iránt máris jelentős érdeklődés mutatkozik a közel-keleti és az észak-afrikai országok, valamint a délkelet-ázsiai régió országai részéről - írta a magyar állami hírügynökség a Roszatomra hivatkozva.

Bírálói nukleáris Titanicnak, úszó Csernobilnak nevezik az új orosz úszó atomerőművet, amivel nem az a legfőbb gondjuk, hogy technikailag sérülékeny és terrortámadások célpontja lehet, hanem az, hogy Moszkva eladhat ilyen rendszereket megbízhatatlan államoknak -  írta lapunk korábban a Moscow Timesra hivatkozva.

HOZZÁSZÓLÁSOK