A brit élelmiszerboltok arra figyelmeztettek, hogy egyre gyorsabban telnek be ismét a kiszállítási időpontok, mivel az emberek tartanak egy második kijárási tilalom bevezetésétől - írja az Evening Standard.

Korlátozások jönnek

Nagy-Britanniában ugyanis ismét erőteljesen terjed a vírus. Boris Johnson brit miniszterelnök kedden például részleges, elsősorban a vendéglátószektor működését érintő korlátozásokat jelentett be annak érdekében, hogy megfékezzék a koronavírus-járvány ismét gyorsuló ütemű terjedését.

Ugyanakkor közölték, nincs szó arról, hogy az ország visszatér a március végén elrendelt teljes zárlathoz. Akkor ugyanis a brit vásárlók négy nap alatt további 42 millió alkalommal látogattak el a boltokba, ahol a pánikvásárlások miatt teljes polcok lettek üresek.

Aki teheti, intézze személyesen

A házhozszállítási időpontok ennek ellenére a szokásosnál gyorsabban telnek be, többek között a Tesco is figyelmeztette a vásárlóit, hogy nagy a kereslet.

A cég ezért arra kérte a vásárlókat, hogy aki teheti, személyesen intézze a bevásárlását és azoknak hagyja meg a házhoz szállítás lehetőségét, akik a koronavírus által veszélyeztetettebb csoportokba tartoznak.

Mi várható?

Közben a magyar boltok is készültek a második hullámra. Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője még augusztusban a Buksza (a Napi.hu szerkesztőségi blogjának) azt mondta: "Az elmúlt hónapokhoz képest minimális csökkenés tapasztalható, normalizálódni látszik a piac. Mindenképpen növekedésre számítunk." A boltlánc július közepén pedig arról beszélt, hogy a kulcsfontosságú termékekből extrakészletekkel készülnek.

A Drogerie Markt (dm) szerint az online forgalomban május végétől, a vásárlási idősávok eltörlésével normalizálódott a helyzet, de ennek ellenére május-júniusban is bőven a korábbi átlag felett teljesítettek. Mind logisztikai, mind marketingrészről további fejlesztések várhatók és felkészültek a második hullám során esetlegesen megugró keresletre.