A Texas állambeli irvingi székhelyű cég adózott eredménye 3,95 milliárd dollár, részvényenként 92 cent lett a június végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 3,35 milliárd dollár, részvényarányosan 78 cent után.

Elemzők előzetesen azonban magasabb, 1 dollár 27 centes részvényenkénti eredménnyel számoltak. Döntően a termelés csökkenése és néhány kulcsfontosságú finomító karbantartási és fejlesztési munkálatainak költségei miatt maradt el a vállalat negyedéves nyeresége a várakozásoktól.

Az Exxon Mobil bevétele 73,50 milliárd dollárra emelkedett a második negyedévben a tavalyi év azonos időszakában elért 62,88 milliárd dollár után.

Az Exxon részvényárfolyama 2,38 százalékos mínuszban, 82,20 dolláron állt a New York-i értéktőzsdén pénteken közép-európai idő szerint este fél hét előtt. Idén június elején stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány és az Exxon Mobil.

A cég egy jelentős Fekete-tengeri gázmező kitermelési jogát megszerezve lehetőséget biztosít arra, hogy Magyarország 2022-től Romániából is vásároljon gázt, amennyiben a szomszédos ország is teljesíti az erre vállalt kötelezettségeit.

Az Exxon Mobil 2004 óta működő budapesti szolgáltatóközpontjában több mint 1600 munkavállaló a cég afrikai, közel-keleti és európai vállalatai számára biztosít informatikai, kontrolling, könyvelési és adóügyi szolgáltatásokat.