BUX
38240

A BAA nem akar a Ferrovialé lenni

A Budapest Airport tulajdonosa, a brit BAA repülőtér-üzemeltető ma harmadszor is elutasította spanyol Ferrovial építőipari és szolgáltató csoport hivatalosan ellenségessé vált felvásárlási ajánlatát - írja az MTI-Eco.

NAPI Online, 2006. április 21. péntek, 12:02

A Ferrovial készpénzes, részvényenként 8,10 fontos ajánlata azzal vált hivatalosan ellenségessé, hogy a spanyol cég - amely február eleje óta számít a BAA kérőjének - megküldte a brit vállalat részvényeseinek az ajánlati dokumentációt, de ezúttal már anélkül, hogy előzőleg konzultált volna a BAA vezetésével.

A Londoni Értéktőzsdén (LSE) a csütörtöki zárás után közzétett nyilatkozatban, amelyet a Ferrovial e tranzakcióra alakult befektetési csoportja (Airport Development and Investment Ltd.) nevében a két társszervező, a Citigroup pénzügyi szolgáltató és az ausztrál Macquarie befektetési bank terjesztett be, az áll: a BAA részvényeseinek tett átvételi ajánlat május 18-áig áll nyitva.

A Ferrovial-nyilatkozat világossá teszi, a spanyol cég és konzorciuma továbbra is az április 7-én benyújtott, részvényenként 8,10 fontos ajánlatot tartja érvényben. Ezt az ajánlatot - amely a BAA-t 8,75 milliárd fontra értékeli - a Ferrovial és konzorciuma korábban kétszer tette meg a BAA vezetésének, amely azt mindkétszer elutasította, azzal, hogy a javaslat "meg sem közelíti" a cég valós értékét. Az ajánlat mindazontáltal 27 százalékos prémiumot tartalmaz ahhoz a 6,37 fonthoz képest, amelyen a BAA-részvények az átvételi spekulációk kezdete, vagyis a február 6-a előtti 30 kereskedési napon átlagosan zártak, és 32 százalékos felárat a megelőző 12 hónap 6,15 fontos átlagos BAA-zárószintje felett. A BAA jelenlegi tőkeértékének azonban a Ferrovial alaposan alákínál, a brit cég részvénye ugyanis - éppen az átvételi próbálkozások hatására - azóta harmadával emelkedett, 8,60 font fölé.

A papír a péntek délelőtti forgalomban másfél pennyvel, 0,17 százalékkal 8,62 fontra gyengült, miközben az irányadó FTSE-100-as árfolyammutató 0,4 százalékos nyereségben 6100 pont felett járt. A BAA vezetése a Ferrovial-ajánlat kapcsán közölte: megerősíti a részvényeseknek adott azon korábbi tanácsát, hogy vessék el a Ferrovial ajánlatát, amely "köszönőviszonyban sincs" a BAA valós értékével. Az igazgatótanács két héten belül minden részvényesnek írásban, részletesen kifejti, hogy miért javasolja az ajánlat elutasítását, és arra kéri a befektetőket, hogy addig semmit ne lépjenek a Ferrovial-ajánlat ügyében.