A Bank of Americának nem kell a kormányzati védelem

A Bank of America kész 425 millió dollár megfizetésére annak érdekében, hogy megszűnjön a Merrill Lynch felvásárlását biztosító kormányzati garancia - számolt be a MarketWatch.
Heisz Máté, 2009. szeptember 22. kedd, 10:02
Fotó:

A garanciaprogram a Bank of America jövőbeli veszteségeit volt hivatott biztosítani 118 milliárd dollár értékig. Az amerikai kormány többek között ezzel a 2009 elején indított programmal igyekezett megsegíteni a bankot a pénzügyi válságban. A Bank of America cserébe hajlandó volt a Merrill Lynch felvásárlására, amivel minden bizonnyal megmentette a válság sújtotta brókercéget a csődtől.

A bank hétfői közleménye szerint kész 425 millió dollár megfizetésére, annak érdekében, hogy az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma megszűntesse a garanciaprogramot. Erre azt követően kerülhetett sor, hogy az amerikai kormány "stressztesztnek", vagyis nyomáspróbának vetette alá a bankszektort, ami sikeresnek bizonyult.

Ennek következtében a bankok visszanyerték a piac bizalmát és újból lehetségessé vált a magánbefektetőkön keresztül történő tőkebevonás.

HOZZÁSZÓLÁSOK