A bankadó nem szükségszerű (Les Échos)

A magyar bankadó a legrosszabb pillanatban érkezett a biztosítók szempontjából, hiszen Magyarországot az elmúlt húsz év egyik legjelentősebb árvize sújtotta, amelynek teljes kárösszege elérheti a 30 milliárd forintot. A magyar költségvetési kérdések egyik meg nem nevezett szakértője szerint a pénzügyi szektor megadóztatása "nem szükségszerű" az államkassza rendezéséhez, mert a hiánycél korlátozott intézkedésekkel is teljesíthető - írta hétfőn a Les Échos.
MTI-Eco, 2010. június 21. hétfő, 15:07
Fotó:

A vezető francia gazdasági napilap a tervezett rendkívüli intézkedésről megemlítette, hogy abból a költségvetési hiány csökkentésére szánt 200 milliárd forintos bevételt remél a kormányzat. A bankadó elsősorban külföldi csoportokat fog érinteni, hiszen az ügyfelek számát tekintve - a legjelentősebb OTP-n kívül - a magyar pénzügyi piacot a külföldi cégek befektetési tevékenységei uralják, közülük francia részről többek között a Groupama, az AXA, a BNP Paribas vagy a Crédit Agricole van jelen Magyarországon - hangsúlyozza a Les Échos.

A bankadó nagyobb részét, a lap szerint az első becslések szerint megközelítőleg 120 milliárd forintot, a bankoknak kell majd állniuk. A lap emlékeztetett arra, hogy elsőként az olasz UniCredit jelezte "elégedetlenségét". Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese pedig úgy vélekedett a lapnak, hogy a tavalyi évet Magyarországon 120 milliárd forintos nyereséggel záró OTP fogja valószínűleg a legjelentősebb összeget befizetni.

A pénzügyi szektorra háruló további 80 milliárd forintból a szakmai szervezetek szerint a biztosítók 20 milliárd forintot tudnának vállalni, amely a tavalyi nyereségük negyedének felelne meg. A lap idézi Yann Ménétriert, a Groupama Garancia Biztosító vezérigazgatóját, aki szerint az általa vezetett intézet alapjai szilárdak, de további erőfeszítések nehezen lennének elviselhetők a piac szerényebb szereplői számára, azoknak ugyanis fizetőképességét is veszélyeztetné a bankadó.

A lap külön írásban foglalkozott a Groupamának a Közép- és Kelet-Európát érintő terjeszkedési terveivel. A régiót komolyan sújtó gazdasági válság ellenére a térségbe késve érkezett francia biztosító ugyanis nagy reményeket táplál: 2016-ra egymilliárd eurós nyereséget remél a régióban, amely a tavalyi profitjának majdnem a megduplázását jelentené a négy kelet-európai leányvállalatánál, Magyarországon, Romániában, Bulgáriában és Szlovákiában.

A francia csoport tevékenysége 2009-ben hat százalékkal esett vissza, amely 535 millió eurós bevételcsökkenést eredményezett. A Magyarországon elkönyvelt 2,2 százalékos (310 millió eurós) visszaesés ellenére ugyanakkor az ország harmadik legnagyobb biztosítója lett az Allianz és a Generali mögött, megelőzve az Aegont. Az ellenálló képesség a legjelentősebb magyar pénzintézettel, az OTB Bankkal kötött exkluzív megállapodás gyümölcse - mutatott rá a lap.

Ménétriert szerint a magyar piac továbbra is rentábilis. A Groupama Garancia Biztosító a tavalyi évet 24 millió eurós adózás utáni nyerséggel zárta, szemben romániai leányvállalatával, ahol 10 millió euró volt tavaly a vesztesége. Ott 2011-ben már egyensúlyt és 2012-től nyereséget remélnek, Bulgáriában és Szlovákiában azonban még kis cégnek számítanak.

A Groupama célja a kelet-európai biztosítási piac öt százalékának megszerzése. Ehhez az értékesítés terén jelentős komparatív előnnyel rendelkezik: a felvásárolásoknak köszönhetően hatalmas ügynökhálózata van, Magyarországon 2200, Romániában 6000 taggal, amelyet a jelenleginél professzionálisabbá és racionalizáltabbá kíván tenni.

A Les Échos szerint a biztosítócsoport stratégiája másik alapkövének a bancassurance, azaz fiókjaiban banki és biztosítási szolgáltatásokat egyaránt értékesítő üzletágat tekinti, amely jelenleg éves bevételének 31 százalékát adja. A 2008-ban az OTP-vel húsz évre megkötött szerződésének köszönhetően kilenc olyan régióbeli piac nyílt meg előtte, amelyben a magyar bank már jelen van. Jean-Francois Lemoux, a Groupama csoport nemzetközi vezérigazgatója a lapnak elmondta: nagy az esély, hogy megpróbálkoznak az orosz piacra is betörni, de azt még nem döntötték el, hogy a nulláról indulnak vagy pedig egy helyi szereplőt kívánnak felvásárolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nagyt55, 2010.06.21 21:25

Jelentős tartalékok vannak leképzve a biztosítóknál! Kártartalékok!
Ezen felül ha több tízmilliós a nyereség, euróban, akkor mi a probléma az adófizetéssel? Ez egy öndícséret a biztosító részéről, - ráadásul igazából még az előző menedzsment érdeme, - ugyanakkor nem akar adót fizetni! Nincs itt ellentmondás? Ha az OTP tiltakozna, még meg lehetne érteni, de a külföldi tulajdonú biztosítók? ...
Amikor éevekig a profitot kell haza utalni, az nem baj?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.06.21 17:02

Vagy Te fizetsz vagy a bank, kvázi nem szükségszerü, hogy a bank fizessen !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

petyminger, 2010.06.21 16:27

na ne szórakozzunk gyerekek,

már rég meg kellett volna ejteni és nem szabad kivezetni ezt az adónemet sem, akár a többi lakosságot sújtó adófajtát!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html