A banki prémiumokon nem látszik a válság

A vezető amerikai bankoknál a pénzügyi válság ellenére az idei év végén is nagy prémiumokat fizetnek - idézi a The Washington Times értesüléseit az MTI.
NAPI Online, 2008. október 31. péntek, 06:30
Fotó:

Miközben a nagybankokat szövetségi támogatás, tulajdonképpen az adófizetők pénze menti meg a bizonytalan jövőtől, vezetőik a tavalyihoz hasonló jutalmakban részesülnek.

A Merrill Lynch például, amely ötödik negyedéve veszteséges és a részvényei idén 70 százalékkal estek, 6,7 milliárd dollár prémium kifizetésére készül. A Goldman Sachs és a Morgan Stanley 6,9, illetve 6,4 milliárd dollárt fordít erre a célra. Az átlagos prémium összege személyenként a Merrill Lynchnél 110 ezer dollár, a Morgan Stanley-nél 138 ezer dollár, a Goldman Sachsnál 210 ezer dollár. A juttatások mértéke megoszlik, a vezető menedzserek pénztárcája azonban meg sem fogja érezni a válságot, az alacsonyabb szinteken dolgozó alkalmazottaké annál inkább.

Előző nap vált ismertté, hogy a pénzügyminisztérium 15 milliárd dolláros részvénycsomagot vásárolt a Goldman Sachs megsegítésére, a Merrill Lynch és Morgan Stanley 10-10 milliárd dollárt kapott.

Az állami bankrészvény-vásárlás után a kongresszus demokrata párti vezetői aggodalmukat fejezték a magas vezető juttatások miatt. Nancy Pelosi házelnök és Harry Reid szenátusi többségi frakcióvezető közölte, hogy szigorítani kell a vezetői juttatások felső határát, a hatalmas kifizetések "érthetően feldühítik az amerikaiakat".

A képviselőház pénzügyi bizottsága november 18-án tart meghallgatást az ügyben. Barney Frank bizottsági elnök kijelentette: teljes körű moratóriumot kellene hirdetni a prémiumokra.

HOZZÁSZÓLÁSOK