A "betétesek nyakába varrják" a rossz hiteleket

A tőzsdei befektetők máris örvendeznek az amerikai rossz bank tervének, amelyet a betétbiztosítási alap menedzselne.
NAPI Online, 2009. január 28. szerda, 12:09
Fotó:

Szakértők szerint a világ tőzsdéin az elmúlt napokban mutatkozó optimizmus egyik oka, hogy a befektetők úgy látják, az amerikai kormány végül kivásárolja a bankok töménytelen hulladék hitelét. A kormány a legfrissebb sajtóhírek szerint egy úgynevezett rossz bank létrehozására tesz majd javaslatot a jövő héten, amely felvásárolná ezeket a követeléseket.

A rossz bankot állítólag az amerikai betétbiztosítási alap, a FDIC menedzselné, amely a saját garanciájával kibocsátott kötvényekből is finanszírozhatná a felvásárlást, miközben a rossz bankot a 700 milliárd dolláros pénzügyi csomag megmaradt feléből tőkésítenék fel. Emellett a kereskedelmi bankok is hozzájárulhatnának tőkéjéhez, például tulajdonrészt szerezhetnének benne.

A kormány várhatóan átalakítaná a kezébe került jelzáloghiteleket, hogy megelőzze azok bedőlését. A FDIC-nak van gyakorlata az ilyesmiben: az elmúlt időszakban az IndyMac jelzáloghitelező portfóliójába tartozó kölcsönök átalakítását végezte.

Ugyanakkor elemzők arra számítanak, hogy a felajánlott rossz hitelek mennységének felszívásához kevés lenne a rendelkezésre álló pénz, így végül a pénzintézeti szektor kisegítésére fordított összeg nagysága átlépné az ezermilliárd dollárt.

Szakértők ráadásul arra is számítanak, hogy az állam kénytelen lesz további tulajdonrészeket vásárolni pénzintézetekben. Ez ugyanakkor nem jelenti a teljes ágazat államosítását.

Kulcskérdés a rossz bankkal kapcsolatban, hogy milyen értéken vásárolja fel a kockázatos kölcsönöket. Timothy Geithner szenátusi meghallgatásán három lehetőséget említett: a piaci érték alapul vételét, a számítógépes becslést, amelyet egy független cég készítene, illetve a bankfelügyelet értékítéletét. Valószínűleg kombinálni fogják a hármat.

A Fed elnöke, Ben Bernanke, aki lényegében támogatja a rossz bank létrehozásának ötletét, korábban azt javasolta, hogy a kormánynak egy vészeladás esetén kialakuló ár fölött valamivel kellene fizetnie.

HOZZÁSZÓLÁSOK