A BP-nek van egy titkos terve

Ötvenmilliárd dollárt próbál felhajtani a BP olajtársaság a Mexikói-öbölben történt fúrótorony-katasztrófa költségeire.
MTI-Eco, 2010. június 20. vasárnap, 18:00
Fotó:

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap értesülése szerint a cég igazgatótanácsa az elmúlt héten hagyta jóvá a "titkos tervet", annak érdekében, hogy a vállalatnak legyen elégséges készpénztartaléka a kártérítési igényekre. A terv emellett a piaci bizalom erősítését is szolgálja - áll a forrásokat nem említő lapértesülésben.

Az újság úgy tudja: a BP már a következő napokban megjelenhet a piacon egy 10 milliárd dolláros kötvénnyel. A cég emellett tárgyal bankokkal is egy 20 milliárd dolláros hitelről, és további 20 milliárd dollárt remél vagyoneladásból összeszedni a következő két évben.

A Mexikói-öbölben két hónapja történt olajkatasztrófa óta folyamatosan romlik a BP piaci megítélése. A cég részvénye a Londoni Értéktőzsdén eddig 45 százalékot zuhant, a minap mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - rontotta a cég adósbesorolásait, és a piacon vannak olyan félelmek, hogy az eddigi legsúlyosabb amerikai környezeti katasztrófának tekintett olajszennyezés kártérítési költségei elérhetik a 100 milliárd dollárt.

Iparági találgatások szerint a cég részvényének meredek zuhanásával a BP akár átvételi célponttá is válhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK