Újabb fordulójához érkezett a CEZ cseh vállalatcsoportnak az albán kormánnyal folytatott háborúja. A térség legnagyobb energia cége tájékoztatta a tiranai kormányt, hogy kártérítési pert indít ellene a nemzetközi döntőbíróságon, amiért a kölcsönös beruházásvédelmi szerződést megszegve visszavonta albániai leányvállalata, a CEZ Shperndarje működési engedélyét. Mint a Balkans.com megjegyezte, ez nem zárja ki a felek közti peren kívüli megállapodás lehetőségét. Az albán leányvállalatot már kizárták a CEZ csoportból, így annak teljesítménye nincs hatással a csoport eredményére.

A bajok 2012 elején kezdődtek, amikor a KESH, az albán állami áramtermelő az előző évi rendkívüli aszály miatt kénytelen volt igen magas áron áramot importálni, s ez a csőd szélére sodorta. A tiranai kormány Európában példátlan megoldást talált megsegítésére: a probléma minden terhét áthárította a CEZ Shperndarjére - 91 százalékkal felemelte a szolgáltatónak juttatott áram árát, ezt a tárgyalások eredményeként is csak 49 százalékra volt hajlandó mérsékelni, s megtiltotta ennek áthárítását a fogyasztókra. Ráadásul harcba szállt az adóhivatal is, majd amikor a közműcég leállította a szolgáltatást állami nagyvállalatoknak, amelyek nem voltak hajlandók kifizetni számláikat, akcióba lépett a rendőrség, megakadályozva azok lekapcsolását a rendszerről, sőt a cég több alkalmazottját is letartóztatták.

Idén januárban az albán energiaügyi hivatal (ERE) visszavonta a cég működési engedélyét, szerződésszegéssel és 1 milliárd eurós kár okozásával vádolva a CEZ-t. A Shperndarje élére kormánybiztost neveztek ki és a cseh céget eltiltották tulajdonosi jogainak gyakorlásától - gyakorlatilag visszaállamosították a vállalatot.

Az albán állam 2009-ben adta el az Operatori i Sistemit te Shperndarjes (OSSH) cégben birtokolt részvényei 76 százalékát 102 millió euróért a cseh óriásvállalatnak. A Világbank 100 millió dolláros kockázati garanciával segítette elő az üzlet létrejöttét arra az esetre, ha a csehek kiszállnának. Az OSSH egy millió ügyfelet szolgált ki és éves bevétele meghaladta a 300 millió eurót, mégis veszteséges volt. Mint a Balkan Insight írta, a CEZ-nek reményeivel ellentétben nem sikerült csökkentenie a veszteséget, sőt az rohamosan nőtt - a szállított áram 45 százalékát nem fizették ki, s ebben szinte versenyeztek az állami vállalatok a lakossággal. Ezt tetézte meg az államilag elrendelt és átháríthatatlan áramár-emelés.