A cukrok megoldhatják a palackproblémát?

Hamarosan növény alapú palackokból lehet üdítőt vagy éppen sört inni, a nagy italgyártó cégek ugyanis fenntartható módon termesztett növényekből készítenének műanyagot.
Csernátony Csaba, 2020. május 30. szombat, 10:39
Fotó: Getty Images

Egy holland biokémiai társaság, a fenntartható technológiai megoldásokkal foglalkozó Avantium úttörő beruházásba kezdene: a műanyagot ezentúl növényi cukrokból, nem pedig fosszilis tüzelőanyagokból állítanák elő. A növényi műanyag előállításához például a búzából és a kukoricából vonnák ki a cukrokat.

A hír május közepén végigszaladt a világsajtón a befektetők pedig léptek. Az Avantium-részvény árfolyama az amszterdami tőzsdén - a Bloomberg adatai szerint - a bejelentés óta bőven 5 euró felett mozog, szemben a korábbi hetekben látott 3 és 4 euró közötti szintekkel. Igaz, az Avantium korábban szerepel tmár jobban is, az idei év elején szintén 5 euró felett volt a jegyzés, sőt, 2017-ben még 10 euró feletti árfolyamok voltak a jellemzőek.

A mostani fejlesztés a Guardian beszámolója szerint megtetszett a Carlsberg sörgyárnak, a vállalat egyik sörét árulná belülről növényi műanyag réteggel bevont papírdobozban. Az ötlet a Coca-Colát és a Danone-t is érdekli, a műanyagszennyezés ugyanis globális probléma: évente mintegy 300 millió tonna műanyagot állítanak elő globálisan fosszilis tüzelőanyagokból, ez pedig jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz. A legyártott műanyagok nagy részét pedig nem hasznosítják újra, így ezek például az óceánokban landolnak.

Az új növényi alapú műanyag azonban eléggé ellenálló ahhoz, hogy szénsavas üdítőket is elbírjon, viszont komposztálva egy év alatt, magára hagyva pedig ennél néhány évvel több idő alatt tűnik el, ezért is kell újrahasznosítani. Az új műanyag már 2023-ban ott lehet a boltok polcain, bár először még csak évente 5 ezer tonna műanyagot gyártanának az új módszerrel. Idővel az Avantium a fenntartható forrásból származó biohulladékból állítaná elő a növényi cukrokat, hogy ne befolyásolják a globális élelmiszer-ellátási láncot.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.30 17:23

Helyes, végre valami jó hír. Kevesen tudják, hogy bármilyen PET-palackban árult ital, ideértve pl. a kólát, tejet, ásványvizeket is, mérgező, mert a folyadék kioldja a palackból a mérgező műanyagokat, szénsavas italoknál pedig fokozottan érvényesül ez a hatás. Azért van ennyi hülye ember mostanában. A környezetünket PET-palackokkal elárasztó multik, élükön a Coca-Colával, persze nem reklámozzák ezt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html