Az állami gázcég számításai szerint az Oroszországon belüli, úgynevezett Déli Folyosó kiépítéséhez majdnem 510 milliárd rubelre, azaz 17 milliárd dollárnak megfelelő összegre lesz szükség. A Déli Folyosó ahhoz fontos, hogy az orosz állami gázcég a szükséges mennyiségű földgázt tudja továbbítani Európába. A Déli Folyosóra fordítandó összeg megközelíti az európai országokban kiépítendő gázvezeték 16 milliárd euróra tervezett költségeit. Az előzetes számítások szerint a Fekete-tenger alatti szakasz 10 milliárd, a szárazföldi pedig hatmilliárd euróba kerül.

Az Oroszországon belüli gázvezeték bővítésének határideje 2017. Összesen 2 és fél ezer kilométer hosszú vezetékrendszerről és tíz kompresszorállomásról van szó. A Gazprom az idén majdnem 83 nyolcvan milliárd rubelt (körülbelül 560 milliárd forintot) fordít a projekt kivitelezésére.

A Déli Áramlat gázvezeték, amelynek építését tavaly december 7-én indították el, a Fekete-tenger partján fekvő Anapától indul, és Ukrajna kikerülésével a Fekete-tenger alatt, Bulgárián és Szerbián át Magyarországra, Szlovéniába és Olaszországba szállít gázt, a Gazprom szándékai szerint 2015 végétől.

Az Oroszországból kiinduló földgázvezeték az évi 63 milliárd köbméteres éves teljesítményt 2018-ra érné el.

A gázvezeték magyarországi szakaszáról szóló részvényesi megállapodást múlt október 31-én írta alá Budapesten Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója és Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese. A Hercegszántó és Tornyiszentmiklós közötti szakaszon keresztül Magyarország évente mintegy 30 milliárd köbméter földgázt kapna 2016 januárjától. A beruházás költsége a tervek szerint 600 millió euró, ennek 70 százalékát fedeznék hitelből.