A Facebookon kutakodik utánunk a magyar kormány

Az idei év első felében jelentősen nőtt a Facebook közösségi oldalhoz benyújtott kormányzati adatigénylések száma - derült ki a cég által helyi idő szerint szerdán közzétett jelentésből.
Inforádió, MTI, 2015. november 12. csütörtök, 09:49
Fotó: Napi.hu

Az amerikai cég összesítése szerint a világ kormányai 2015 első hat hónapjában 41 214 adatigénylést olyan adtak be, amelyekben Facebook-felhasználók után kutakodtak. Ez 18 százalékkal magasabb, mint az előző év második felében benyújtott 35 051 kérelem.

A Facebook jelentéséből az is kiderül, hogy az idei év első felében 20 568 bejegyzést töröltek a közösségi hálóról törvénysértés miatt, ami mintegy kétszerese az előző fél évi adatnak.

Az adatigénylések nagy része, több mint 60 százaléka az Egyesült Államok hatóságaitól érkezett, de a francia, a német és a brit hatóságok is relatíve gyakran kértek információkat a közösségi oldaltól. A legtöbb adatigénylés bűnügyekhez kapcsolódik - közölte a cég.

A magyar hatóságok a Facebook által közölt összesítés szerint 185 esetben, összesen 224 felhasználó adatait kérték ki, a cég ezen igénylések 36 százalékában szolgáltatott információt.

A törvénysértés miatt a legtöbb posztot - 15 ezret - India vetette le a Facebookról, míg a második legtöbbet Törökország, amely 4,5 ezer bejegyzést töröltetett.

A Facebook közleményében leszögezte azt is, hogy egy kormányzat számára sem tart fent "hátsó ajtót", azaz nem biztosít közvetlen hozzáférést a felhasználók adataihoz, csak megalapozott adatigénylés esetén szolgáltat információt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ingyen, 2015.11.12 10:13

@erdeinyuszi:

és akkor miért kell mindig bejelentkeznem, ha lájkolni akarok valamit?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

erdeinyuszi, 2015.11.12 10:05

Belgium 48 órát adott a Facebooknak, hogy leállítsa azoknak a személyeknek nyomon követését, akik nem rendelkeznek Facebook-felhasználói profillal.

Júniusban Belgium Adatvédelmi Bizottsága eljárást indított a Facebookkal szemben, mert kiderült, hogy a közösségi háló az amerikai nemzetbiztonsági hivatalok módszereihez hasonló megfigyelési gyakorlatot folytat. A Facebook nem csak saját felhasználóinak tartózkodási helyét rögzíti, de nyomon követi a kijelentkezett felhasználókat, és minden olyan személyt, aki az interneten olyan oldalt nyit meg, amin Facebook like-gomb, vagy más, a Facebook rendszereihez kacsolódó plugin található. A vizsgálatok során megállapítást nyert, hogy a Facebook ezt a felhasználók és a nem-regisztrált magánszemélyek beleegyezése nélkül teszi, és ezzel sérti az európai adatvédelmi törvényeket.

A Le Soir belgiumi napilap szerint Belgium Adatvédelmi Bizottsága 48 óra határidőt adott a Facebook számára, hogy leállítsa a szolgáltatásra nem regisztrált személyek nyomon követését. Amennyiben a vállalat 48 óra elteltével is tovább folytatja a jogsértő gyakorlatot, Belgium naponta 250000 euró bírság megfizetésére kötelezi, és a vállalat további következményekkel kell számoljon. A Facebook tagadja, hogy megfigyelné a nem-regisztrált internethasználókat, és alaptalannak nevezte a bizottság állításait.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html