Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai cég összesítése szerint a világ kormányai 2015 első hat hónapjában 41 214 adatigénylést olyan adtak be, amelyekben Facebook-felhasználók után kutakodtak. Ez 18 százalékkal magasabb, mint az előző év második felében benyújtott 35 051 kérelem.

A Facebook jelentéséből az is kiderül, hogy az idei év első felében 20 568 bejegyzést töröltek a közösségi hálóról törvénysértés miatt, ami mintegy kétszerese az előző fél évi adatnak.

Az adatigénylések nagy része, több mint 60 százaléka az Egyesült Államok hatóságaitól érkezett, de a francia, a német és a brit hatóságok is relatíve gyakran kértek információkat a közösségi oldaltól. A legtöbb adatigénylés bűnügyekhez kapcsolódik - közölte a cég.

A magyar hatóságok a Facebook által közölt összesítés szerint 185 esetben, összesen 224 felhasználó adatait kérték ki, a cég ezen igénylések 36 százalékában szolgáltatott információt.

A törvénysértés miatt a legtöbb posztot - 15 ezret - India vetette le a Facebookról, míg a második legtöbbet Törökország, amely 4,5 ezer bejegyzést töröltetett.

A Facebook közleményében leszögezte azt is, hogy egy kormányzat számára sem tart fent "hátsó ajtót", azaz nem biztosít közvetlen hozzáférést a felhasználók adataihoz, csak megalapozott adatigénylés esetén szolgáltat információt.