A Gazprom beszáll a gázszolgáltatásba Szlovákiában

Közös gázszolgáltató létrehozatalával kíván terjeszkedni a szlovákiai piacon a Gazprom, okulván az ukrán gáztranzittal kapcsolatos viták tapasztalataiból - számolt be szerdai számában a bécsi Wiener Zeitung.
MTI-Eco, 2010. június 16. szerda, 13:49
Fotó:

A Gazprom szlovákiai érdekeltségének, a Vemex Energónak szerdai közlése szerint "a szerződés részleteiről akár már ma megkezdődhetnek a tárgyalások". A Vemex Energo többségi tulajdonosa a Gazprom németországi leányvállalata, a Gazprom Germania. Az új cég tulajdonosi struktúrájáról további részleteket nem közöltek.

A Vemex Energo a 2001-ben alapított szlovák Vemex csoporthoz tartozik. A csoport 2003-ban kapta meg az engedélyt földgáz és villamosenergia forgalmazására, ekkor csatlakoztak a társasághoz német, osztrák és svájci cégek. A Vemex 2006 óta bonyolítja le a Gazprom szlovákiai exportját.

A Vemex Energónak Csehországban már 9 százalékos piaci részesedése van, s nagyjából hasonló részesedésre számíthat Szlovákiában is. A társaság a piacvezető gázszolgáltató, a 82 százalékos részesedéssel bíró SPP kihívója akar lenni. A SPP-ben a német E.ON és a francia 49 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK