Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán külügyminisztérium előre jegyzékben tájékoztatta erről az EU-t. Ily módon kívánja Kijev megelőzni azt, hogy a gázszállításban keletkező esetleges problémákért Moszkva ismét Ukrajnára próbálja hárítani a felelősséget, miként azt évekkel korábban tette. Oroszország több ízben vádolta meg a múltban Ukrajnát azzal, hogy saját szükségletei kielégítése érdekében "megcsapolta" az unióba irányuló gázszállítmányokat - írta a Facebookon Olena Zerkal, a kijevi tárca európai uniós kapcsoolatokért felelős miniszterhelyettese.

Csütörtökön a Gazprom orosz gázvállalat csökkentette a nyomást az ukrajnai gázvezetékekben - írja az MTI.

Andrij Koboljev, a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezérigazgatója ukrán újságíróknak elmondta, hogy a Gazprom nem kezdte el szállítani Ukrajnának azt a gázmennyiséget, amelyet az ukrán cég előre kifizetett. Nem zárta ki, hogy emiatt a hétvégén korlátozni kényszerülnek a gázfogyasztást Ukrajnában azoknál a vállalatoknál, amelyek rendelkeznek alternatív energiaforrásokkal is.

Ukrán médiajelentések szerint a Gazprom emellett nem kezdte meg szerdán annak a 2,56 milliárd dollárra rúgó összegnek a kifizetését, amelyet aznap a stockholmi bíróság kártérítéséként megítélt Ukrajnának. A döntést a Gazprom ugyan még megfellebbezheti, viszont a törlesztést a bíróság határozata értelmében meg kellett volna kezdenie.

A Naftohaz két ügyben, a gázárral és a tranzittal kapcsolatos vita rendezésére nyújtott be keresetet az orosz gázóriással szemben a stockholmi bírósághoz.

2017 decemberében a bíróság az ukrán vállalat javára döntött a gázárvitában. A bíróság határozatában a 2014 második negyedében Ukrajna által Oroszországtól vásárolt gáz árát 27,4 százalékkal, ezer köbméterenként 485 dollárról 352 dollárra csökkentette. A Moszkva a 2009-ben Ukrajnával megkötött szerződésben az úgynevezett "take-or-pay" (vidd vagy fizess) elv alkalmazását is kikötötte, amely alapján Ukrajnának évi 52 milliárd köbméter földgázt kellett volna vásárolnia tőle. Ezt a mennyiséget a stockholmi bíróság évi 5 milliárd köbméterre mérsékelte.

A választott bíróság döntése szerdán a tranzitvitában is megszületett, és ebben is Ukrajna javára döntött a testület. Ebben a keresetben Kijev felrótta Moszkvának, hogy évi 110 milliárd köbméter Európába irányuló orosz földgáz Ukrajnán keresztül történő tranzitjára kötött szerződést, ezt azonban nem teljesítette, amiért Ukrajna 16 milliárd dollár kártérítést követelt. A bíróság 4,63 milliárd dollár kártérítést ítélt meg végül az ukrán vállalatnak. Ebből levonva Ukrajna tartozását, Oroszországnak 2,65 milliárd dollárt kell kifizetnie kártérítésként Ukrajnának.