A Gazprom kevesebb gázt küld - Ukrajnában korlátozás jöhet

A Gazprom orosz gázipari óriásvállalat csökkentette a nyomást az ukrajnai gázvezetékekben, és nem hajlandó végrehajtani a stockholmi döntőbíróság döntéseit, amivel veszélybe sodorja az Ukrajnán keresztül az Európai Unióba irányuló gázszállításokat - közölte csütörtökön az ukrán külügyminisztérium.
Szász Péter, 2018. március 1. csütörtök, 22:04
Fotó: Reuters

Az ukrán külügyminisztérium előre jegyzékben tájékoztatta erről az EU-t. Ily módon kívánja Kijev megelőzni azt, hogy a gázszállításban keletkező esetleges problémákért Moszkva ismét Ukrajnára próbálja hárítani a felelősséget, miként azt évekkel korábban tette. Oroszország több ízben vádolta meg a múltban Ukrajnát azzal, hogy saját szükségletei kielégítése érdekében "megcsapolta" az unióba irányuló gázszállítmányokat - írta a Facebookon Olena Zerkal, a kijevi tárca európai uniós kapcsoolatokért felelős miniszterhelyettese.

Csütörtökön a Gazprom orosz gázvállalat csökkentette a nyomást az ukrajnai gázvezetékekben - írja az MTI.

Andrij Koboljev, a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezérigazgatója ukrán újságíróknak elmondta, hogy a Gazprom nem kezdte el szállítani Ukrajnának azt a gázmennyiséget, amelyet az ukrán cég előre kifizetett. Nem zárta ki, hogy emiatt a hétvégén korlátozni kényszerülnek a gázfogyasztást Ukrajnában azoknál a vállalatoknál, amelyek rendelkeznek alternatív energiaforrásokkal is.

Ukrán médiajelentések szerint a Gazprom emellett nem kezdte meg szerdán annak a 2,56 milliárd dollárra rúgó összegnek a kifizetését, amelyet aznap a stockholmi bíróság kártérítéséként megítélt Ukrajnának. A döntést a Gazprom ugyan még megfellebbezheti, viszont a törlesztést a bíróság határozata értelmében meg kellett volna kezdenie.

A Naftohaz két ügyben, a gázárral és a tranzittal kapcsolatos vita rendezésére nyújtott be keresetet az orosz gázóriással szemben a stockholmi bírósághoz.

2017 decemberében a bíróság az ukrán vállalat javára döntött a gázárvitában. A bíróság határozatában a 2014 második negyedében Ukrajna által Oroszországtól vásárolt gáz árát 27,4 százalékkal, ezer köbméterenként 485 dollárról 352 dollárra csökkentette. A Moszkva a 2009-ben Ukrajnával megkötött szerződésben az úgynevezett "take-or-pay" (vidd vagy fizess) elv alkalmazását is kikötötte, amely alapján Ukrajnának évi 52 milliárd köbméter földgázt kellett volna vásárolnia tőle. Ezt a mennyiséget a stockholmi bíróság évi 5 milliárd köbméterre mérsékelte.

A választott bíróság döntése szerdán a tranzitvitában is megszületett, és ebben is Ukrajna javára döntött a testület. Ebben a keresetben Kijev felrótta Moszkvának, hogy évi 110 milliárd köbméter Európába irányuló orosz földgáz Ukrajnán keresztül történő tranzitjára kötött szerződést, ezt azonban nem teljesítette, amiért Ukrajna 16 milliárd dollár kártérítést követelt. A bíróság 4,63 milliárd dollár kártérítést ítélt meg végül az ukrán vállalatnak. Ebből levonva Ukrajna tartozását, Oroszországnak 2,65 milliárd dollárt kell kifizetnie kártérítésként Ukrajnának.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2018.03.02 22:53

@Bahnsteig_Eins: Hű de nagyon hülye vagy! A tartalékok még hetekre elegendőek, eközben már csak két hideg nap van hátra, utána a napi gázfogyasztás a mostaninak felére vagy harmadára csökken és nem lehet többé gond az ellátással a jövő tél első komolyabb hideghullámáig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.02 20:30

Lefordítom: az oroszok elzárták a gázcsapot Ukrajna - és így Magyarország - felé, a kormány hazudik a gáztartalékokról, hamarosan mind megfagyunk!!!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.03.02 16:15

A fityisznek sikerült idő előtt eladni a tárolók tartalékait, presztizs és választási beruházásokra- stadionok, városliget, stb stb re költeni a pénzt így a hirtelen késői hideg miatt és a lezárt ukrán irány miatt ráfázhatunk, undorító kontárok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.02 15:44

Na, most akkor kiderül, hány napra is elég a gáztartalékunk valójában...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html