Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Alexander Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese a Bloombergnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Európa energiaigénye a várakozásoknál gyorsabban nőhet, az elkövetkező 15 évben akár 150 milliárd köbméterrel is bővülhet a földgázkereslet az öreg kontinensen.

Medvegyev szerint a földgáz piaci árfolyamát a hosszú távú szerződések határozzák meg, így a termelői oldalon bekövetkezett változások sokkal kevébé drágítják az energiahordozót, mint ahogy azt az olaj esetében megszokhattuk. Annak ellenére, hogy a földgáz jelenleg alulértékelt az olcsó energia korszaka lejárt - közölte a Gazprom vezérhelyettese.

Hogy a kereslet és a kínálat egyensúlyát fenntarthassák, a 15 legnagyobb gáztermelő ország, köztük Oroszország, Irán és Katar is már korábban létrehozták a gázexportáló országok fórumát, december végén pedig arról állapodtak meg, hogy az előrejelzéseket, a beruházásokat és a piaci kapcsolatokat koordinálják. Medvegyev szerint a kartell célja a fogyasztókkal történő dialógus kialalítása.

A Gazprom vezérhelyettese szerint a jelenlegi válság megfelelő alkalmat biztosít a társaságnak arra, hogy eszközállományát olcsón bővítse, többek között Észak-Amerikában is.

A földgáz árfolyama, amely az olaj mindenkori árához köthető a New York-i árutőzsdén 21 százalékkal csökkent az év eleje óta, a tavalyi csúcshoz képest pedig 68 százalékkal alacsonyabb. A márciusi szállítású földgáz ára 4,447 dollár egységenként.

Medvegyev szerint az olaj is alulértékelt, a 85 dolláros hordónkénti jegyzés sokkal inkább elfogadható volna, mint egy 45 dolláros olajár. A márciusi határidejű olajkontraktusok 37,48 dolláron zártak pénteken New Yorkban. Az év eleje óta 19 szálalékkal lett olcsóbb az olaj a tőzsdéken.