A GE-vezér szerint megszűnik a magyar bérelőny

Magyarország nagyon jól indult a rendszerváltáskor, s az első tíz évben jelentős költségelőnyt ajánlott a befektetőknek a termelésben, amelyet a General Electric (GE) ki is használt – mondta Ferdinando Beccalli-Falco, a GE regionális – Európáért is felelős – elnök-vezérigazgatója.
Barabás T. János, 2004. november 15. hétfő, 11:26
Fotó:

A GE először megvásárolta a Tungsramot, majd a Budapest Bankot, ezt követte három zöldmezős beruházás, egy call center idetelepítése, s ma már két üzletágban is kutatási-fejlesztési központ működik itt - emlékeztetett a világ egyik vezető cégének "külügyminisztere", aki a magyar kormány képviselőivel tartott hatodik üzleti kerekasztal-konferencián nyilatkozott a NAPI Gazdaságnak.
Eddig mintegy 1,2 milliárd dollárt fektetett be Magyarországon az amerikai központú globális társaság, amely több mint ötven éve van jelen Európában, és a teljes árbevételének 45 százaléka az Egyesült Államokon kívülről származik. Így mint egyszerre európai és amerikai vállalat, különösen érdekelt a transzatlanti kereskedelmi békében. Beccalli szerint a globalizáció megállíthatatlan, és mindenkinek elemi érdeke, hogy megismerje annak folyamatait és lehetőségeit, és így kapcsolódjon hozzá. Példaként hozta fel, hogy a munkahelyek elvesztésétől félők felfigyelhetnek arra: a GE a jelentős outsourcing ellenére sem csökkentette amerikai munkahelyeinek számát (160 000), és ez így volt az utóbbi 15 évben Magyarországon is. Ha például elviszi a callcenter-szolgáltatást Magyarországról, helyette ugyanabba a központba sokkal magasabb hozzáadott értékű pénzügyi elemző, vagy kontrollingszolgáltatást telepít, amellyel egész Európát kiszolgálja. Hogy a cég sokra becsüli a képzett magyar munkaerőt, azt jól mutatja, hogy az USA-n kívül a negyedik legnagyobb alkalmazotti létszámmal, 15 ezer fővel dolgozik itt. Vagyis több alkalmazottja van Magyarországon, mint akár ötször-tízszer akkora - köztük nyugat-európai - országokban.
A GE magyarországi fejlődése alapvetően az anyavállalatét követi, így itt is egyre jobban koncentrál a legfejlettebb technológiák kifejlesztésére, gyártására és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokra. Fokozatos átalakulását jól példázza, hogy az utóbbi három évben 40 milliárd dollárért vásárolt fel a legkorszerűbb gyógyászati berendezéseket gyártó, illetve médiacégeket, miközben a legújabb technológiákat elhozza magyarországi üzletágaihoz is.
Ha az ország nem a mexikói modellt akarja meghonosítani, tudomásul kell vennie, hogy tíz év alatt a magyar keresetek elérik az európai uniós átlagot, és az egyszerű munkákra vonatkozó, már most is egyre csökkenő munkabérelőnye megszűnik - mondta az elnök-vezérigazgató. Véleménye szerint a jövő útja a mind nagyobb hozzáadott értéket tartalmazó hightech termelés és a szolgáltatások fejlesztése az ország kompetenciái mentén. A GE példát ad az országnak ebben is. Egy repülőgépmotor eladása egyszeri üzlet, minőségileg más 10-20 évre szóló szerződést kötni annak karbantartására, javítására - mondta Beccalli. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar gazdaság szereplőinek immár nagyobb, európai, sőt világméretű távlatokban kell gondolkozniuk, hiszen az ország a világpiac része. A piaca önmagában sosem lesz különösen vonzó, mert kicsi, tehát például regionális központként tudja fenntartani a befektetők számára a vonzerejét, a lehetőségei azonban jelentősen megnőttek az uniós taggá válással.

HOZZÁSZÓLÁSOK