A Glencore és a katari állami befektetési alap megvette a Rosznyefty egyötödét

A Glencore svájci cégcsoport és a katari állami befektetési alap konzorciuma 19,5 százalékos részesedést vásárolt a Rosznyefty orosz olajvállalatból.
MTI-Eco, 2016. december 7. szerda, 21:07
Fotó: MTI/EPA

Az ügyletről, amelynek értéke 10,5 milliárd euró, Igor Szecsin, az állami többségű Rosznyefty vezetője személyesen számolt be Vlagyimir Putyin orosz elnöknek - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Putyin gratulált a privatizációs megállapodásért, és reményét fejezte ki, hogy az új befektetők javítani fogják a vállalat irányítását és átláthatóságát, és ezáltal növelik a Rosznyefty piaci értékét.

A Glencore a világ egyik vezető bányaipari, nyersanyag-kitermelő és -kereskedő vállalata, míg a katari állami befektetési alap (QIA) a világ kilencedik legnagyobb szuverén alapja több mint 250 milliárd dolláros eszközállományával. A Rosznyeftybe betársuló konzorciumban fele-fele arányban vesznek részt, a vételárat önerőből, illetve hitelből fizetik ki.

A Rosznyefty a legnagyobb orosz olajvállalat, Oroszország olajkitermelésének 40 százalékát adja. A vállalat 2014 július közepén került fel az Egyesült Államok szankciós listájára több kulcsfontosságú orosz bankkal és céggel együtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

POTUS, 2016.12.07 23:17

Biznyisz iz biznyisz. Ha ha ha

Bár azt az egyet nem értem, hogy minek olaj pont Katarnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html