BUX
38497

A GM 113 ezer (!) dolgozónak ajánl előnyugdíjazást

A világ árbevétel tekintetében legnagyobb autógyártója, az egyesült államokbeli General Motors 113 ezer gyári munkásnak ajánlja fel az előnyugdíjazás lehetőségét.

Napi Gazdaság Online, 2006. március 23. csütörtök, 10:02

A 129 ezer dolgozót reprezentáló szakszervezettel kötött megállapodás abba a - már korábban bejelentett - tervbe illeszkedik, amely szerint a vállalat 2008-ig 12 gyárát zárja be, ami 30 ezer fő elbocsátását jelenti. Az ajánlat a tavaly októberben csődöt jelentett, egykor teljesen, de részben még jelenleg is a GM tulajdonában álló Delphi Corp. több ezer dolgozójára is kiterjed.
A lehetőséggel, amely a szolgálati időtől függően 35-140 ezer dolláros végkielégítést is jelent, az elemzők szerint akár több tízezer alkalmazott is elfogadhatja. A tőzsde természetesen üdvözölte a bejelentést: a GM részvényárfolyama, amely 2005 folyamán kevesebb mint felére csökkent, szerdán 2 százalékkal erősödött.
A GM hétfőn jelentette be: tényleges tavalyi vesztesége 2 milliárd dollárral nagyobb, mint a januárban közzétett 8,6 milliárd dollár. A Delphi leválasztásának teljes költsége a cég újabb becslése szerint akár a 12 milliárd dollárt is elérheti.