A GM egy laza 900 milliós bírsággal megússza

A General Motors végül 900 millió dolláros büntetést fizethet azért, mert eltitkolta vásárlói elől azt a hibát, amiről tudott és bizonyíthatóan 1 380 ember súlyos sérüléséhez, illetve halálához vezetett. A bejelentésnek örülnek a befektetők, erősödnek a GM-papírok.
portfolio.hu, 2015. szeptember 17. csütörtök, 16:45
Fotó: Reuters

A General Motors 900 millió dolláros bírság megfizetéséről állapodott meg az amerikai hatóságokkal annak érdekében, hogy megszüntessék a cég által alkalmazott hibás gyújtáskapcsolók ügyében indított nyomozást. Bizonyíthatóan 1380 ember súlyos sérülését és halálát okozta a meghibásodott - írja a Portfolio.hu.

A GM egyben elismerte azt is, hogy szándékosan titkolta el a hibát a nyilvánosság elől, pedig tudott a létezéséről és arról, hogy milyen következményekkel járhat.

A mostani megállapodás egyébként jó hír az amerikai autógyártónak:
  • a Toyota korábbi 1,2 milliárd dolláros bírsága után a mostaninál nagyobb büntetésre számított mindenki.
  • A megállapodásnak köszönhetően egy komoly bizonytalansági faktor árazódik ki, vagyis nem kell azt találgatni, hogy vajon mekkora lesz a büntetés és az mennyire negatívan érinti majd a cég eredményét.
  • Ráadásul egy lépéssel közelebb került ahhoz a cég, hogy a negyedéves beszámolóit ne rontsák olyan egyszeri tételek, mint a visszahívás költségeiből eredő milliárdos kiadások, illetve a büntetés összege.
A befektetők is örülnek a hírnek, a cég árfolyama közel 1 százalékot erősödött a tegnapi záráshoz képest.HOZZÁSZÓLÁSOK