BUX
38667

A GM már a tőzsde spejzában van

Már ma benyújthatja tőzsdei kibocsátási kérelmét a GM.

NAPI, 2010. augusztus 17. kedd, 11:13

A General Motors Co. már ma beadhatja az első tőzsdei kibocsátáshoz szükséges dokumentumokat az amerikai pénzügyi felügyeletnek (SEC) - jelentette a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Az utolsó pillanatban frissíteni kellett a több száz oldalas dokumentumot, mivel a hét végén új vezetőpáros vette át a cég irányítását.

A beadványban a vállalat elismeri, hogy ez a változás növeli a befektetés kockázatát, ugyanis az új vezérigazgató - Dan Akerson -, és pénzügyi igazgató - Chris Liddell - egyaránt az ágazaton kívülről érkezett az autógyártóhoz. Előbbi a távközlésben szerzett tapasztalatokat, utóbbi a Microsoft szoftverfejlesztőnél dolgozott.

A várakozások szerint intézményi befektetők jegyzik le a remélt 15-20 milliárd dollárnyi részvényt - ha az összeg összejön, akkor az USA történetének egyik legnagyobb tőzsdei kibocsátása valósul meg.

A GM-nek jelenleg 61 százalékos tulajdonosa az állam, miután tavaly 50 milliárd dolláros segélycsomaggal kihúzta a céget a csődből. Az IPO arra is szolgálna, hogy mérséklődjön a vállalat függése a kormánytól.