Az év végére várja a gödör alját a cégvezetők 41 százaléka, míg a többiek nem látnak esélyt a fellendülésre 2010 előtt - derül ki az 1500 tengerentúli vállalat 2500 menedzserét tömörítő National Association for Business Economics (NABE) legfrissebb felméréséből.

A második negyedévben jelentősen csökkent az elbocsátásokra kényszerülő vállalatok száma, ugyanakkor visszaesett a munkaerő-kölcsönzést igénybe vevőké is. A következő hat hónapban a cégek 28 százaléka tervezi bizonyos állások felszámolását, ezzel egyidejűleg 18 százalékuk válaszolt úgy, 2009 végéig növeli alkalmazottainak számát. Az utóbbi a legmagasabb arány az idei felmérések eredményeinek összehasonlításában.

Az optimizmust mutatja a nettó foglalkoztatási index javulása is: ez az áprilisi mínusz 17 után jelenleg mínusz 10 ponton áll. A bérezés nem alakul ilyen pozitívan, a juttatások a vállalatok 18 százalékánál csökkennek, és mindössze a cégek 10 százaléka volt képes a fizetések növelésére.

A tőkebefektetések a második negyedévben némiképp visszaestek, a megkérdezettek mindössze nyolc százaléka jelentett ezek növeléséről, 32 százalékuk viszont csökkenő beruházásokról számolt be. Kilátásaikat szintén óvatosan ítélik meg a vállalatok: mindössze 26 százalékuk tervezi növelni kiadásait a következő 12 hónapban, míg 32 százalékuk inkább csökkentené azokat.