A Goldman Sachstól hangos a Wall Street

A világ legnagyobb értékpapír kereskedő cége, a Goldman Sachs Group Inc. a Wall Street-i cégek közül egyedüli nyerőként bukkant elő a hitelpiaci válságból.
NAPI Online, 2007. szeptember 20. csütörtök, 15:15
Fotó:

A Goldman Sachs - eddig - az egyedüli a Wall Streeten, aki ebben a negyedévben profitnövekedést tudott elkönyvelni, méghozzá nem is akármekkorát. A Horizon Wind Energy energiaipari vállalat eladásából származó bevételei miatt a Goldman Sachs a várakozásokat is felülmúló, 79 százalékos jövedelemnövekedést ért el a harmadik pénzügyi negyedévben. A cég profitja összesen 2,85 milliárd dollárra, részvényenként 6,13 dollárra nőtt az előző év azonos időszakában mért 1,59 milliárd, illetve részvényenként 3,26 dollárhoz képest.

A Goldman stratégiája, hogy úgy adja-veszi a vállalatokat, ahogy az értékpapírokat, kifizetődőnek bizonyult a Horizon Wind Energy LLC esetében. Hiszen míg a Morgan Stanley és a Lehman Brothers nyereségcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni, addig a Goldman növelni tudta a profitját, annak ellenére is, hogy a cég eddig 1,48 milliárd dollárnyi veszteséget írt le a nem befektetési fokozatú kötvényekből. A Lehman 700 millió, míg a Morgan Stanley 877 millió dollár veszteséget írt le eddig a hitelpiaci válság hatására.

HOZZÁSZÓLÁSOK