A XXI. század megszilárdulásának egyik biztos jele lehet az, amikor egy 1996-ban két egyetemista által alapított online szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozás, a XX. században még prosperáló ipar egy gigantikus telephelyét vásárolja fel, mivel a csomagolóanyagokat, papír és fa termékeket gyártó vállalat már évek óta veszteségesen üzemel és még a saját infrastruktúráját sem tudja fenntartani - írta a HWSW.hu.


A tegnapi napon a finn Stora Enso csoport bejelentette, hogy a Google megvásárolja a cég épületeit, illetve a "Summa Mill" telephely majdnem teljes egészét, ahol a múlt hónapban még papírgyártás folyt. Az ingatlanokért a Google 40 millió eurót fizet, melyből a cég 15 milliót azonnal korábbi veszteségeinek ellentételezésére használhat fel.


Az első híradások értetlenkedve szemlélték, vajon milyen célja lehet a Google-nek egy ilyen ipari létesítménnyel, de azóta a Reuters is megerősítette, hogy az épület némi átalakítás után szerverparkként, adatközpontként üzemel majd tovább. A Google egyébként is folyamatosan építi központjait világszerte, így önmagában egy újabb farm létesítése valójában nem bír nagy hírértékkel.


Tavalyi információk szerint a Google-nek 15 jelentősebb adatközpontja van az Egyesült Államokban, legalább öt Európában és továbbiak épülőben a világ más pontjain is. Tavaly Ausztriában például egy 185 hektáros területet vásárolt a cég, ahol zöldmezős beruházásként épített egy újabb központot. A HWSW.hu tudomása szerint Budapesten is biztosan van egy kisebb center, amit az is alátámaszt, hogy korábban a Google Jobs oldalakon fővárosunkba kerestek szerverüzemeltetéshez több szakembert is.


A finn cég esete csupán a papírgyár és a szeverterem ellentét miatt hívta fel magára a figyelmet, habár a döntés nagyon is ésszerű. A Stora Enso epületei óriási hangárokból, nagyobb egybefüggő és kisebb szeparált részekből állnak, ami ideális egy szerverfarm létesítéséhez is. Másrészt a papírgyártás is egy nagyon energiaigényes folyamat, ennek a telepnek éves fogyasztása fénykorában 1000 gigawattóra volt évente, tehát a nagykapacitású elektromos hálózat is adott a helyszínen, így sem időt sem pénzt nem kell ennek biztosítására fordítani - írta a HWSW.hu.