A háború nem tesz jót az acéliparnak

Jelentősen csökkent az idei első két hónapban az ukrán acéltermelés, amely az ország exportbevételének komoly hányadát adja.
portfolio.hu, MTI, 2015. március 5. csütörtök, 14:48
Fotó: Napi.hu

Az ukrán acéltermelők szövetsége, a Metallurgprom csütörtöki közlése szerint az ország acéltermelése 3,46 millió tonna volt az idei első két hónapban, ami 29 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Nem közölték az acéltermelés visszaesésének az okát, de az ország keleti felében található több nagy acélgyár felfüggesztette a termelését a szeparatisták és a kormányerők közötti fegyveres harcok miatt.

Az acél és acéltermékek kivitele adta tavaly Ukrajna exportbevételének közel a negyedét. Ukrajna 2014. évi acéltermelése 27,16 millió tonna volt, ami 17 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A kelet-ukrajnai harcok miatt a térség nehézipara (szénbányászat, bugagyártás, erőművek) megroppant, így a Dunaferr ukrán anyacége (a donyecki ISD Korporáció) sem tudja előállítani és leszállítani a szükséges félkész termékeket. A tavaly év végi hírek szerint a társaságcsoport alcsevszki gyárában teljesen leállt a termelés.

Nem meglepő, hogy a dunaújvárosi vasműben a II-es számú kohó felújítása került napirendre, miután 2014 őszén befejezték az I-es számú kohó felújítását. A folyékony fázis, vagyis a félkésztermék magyarországi gyártására ugyanis szüksége van a társaságcsoportnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pluralista, 2015.03.05 15:21

http://finance.yahoo.com/news/russia-steel-mills-become-world-072855167.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html