A hitelintézet bedobta a törölközőt

Az Egyesült Államok legnagyobb megtakarítási és hitelintézete 1,6 milliárd dollár veszteségről adott hírt.
Pápai Csaba, 2007. december 11. kedd, 14:09
Fotó:

A Washinton Mutual lakáshitel részlegének tevékenységéből származó 1,6 milliárd dollár veszteség leírására még az idei év utolsó negyedévében sor kerül, ezzel párhuzamosan pedig az alkalmazottak 6 százalékát is utcára küldik a jelzáloghitel-piacok válságának hatására - jelentette be a társaság, amely hétfő este közölte, kivonul a másodlagos jelzáloghitelek piacáról.

A Washinton Mutual csökkentette a negyedéves hozamkilátásait is a korábbi részvényenként 56 centről részvényenként 15 centre. A cég negyedéves eredményéről szólva a vezetőség várható veszteségekről beszélt. A hitelveszteségek fedezésére elkülönített fedezet a korábban megállapított 1,3 milliárd dollárnál magasabb, 1,5-1,6 milliárd dollár lesz.

A hitelintézet, amelynek a megítélését a bejelentést követően mind a Fitch Ratings, mind a Moody's lerontotta a jelenlegi 336 lakáshitel központjának jelentős részét, mintegy 190 központot tervez bezárni, és összesen 3150 dolgozót elbocsátani. A bank az idei évben a piaci értékének 56 százalékát elveszítette a tőzsdei kereskedelemben, így a KBW Bank index legrosszabb szereplőjévé vált. A probléma orvoslása érdekében a Washington Mutual 2,5 milliárd dollárnyi átváltható részvény eladását tervezi.

HOZZÁSZÓLÁSOK