A jegybank megint lemaradt egy lépéssel?

A brit kereskedelmi bankok érdeklődés nélkül fogadták a BoE gyorshitel-felajánlását, hiszen a bankközi kamatláb süllyedésének köszönhetően elkerülhetik a központi banki hitel felvételével járó megbélyegzettséget.
NAPI Online, 2007. szeptember 26. szerda, 16:08

A brit hitelintézetek nem licitáltak arra a jegybank által 3 hónapos lejárattal gyorshitel formájában elérhetővé tett 10 milliárd fontra, amelyet a pénzpiaci gondok könnyítése miatt ajánlott fel a Bank of England (BoE). Bár a segítséghez a 6,75 százalékos kamaton - a jegybanki alapkamatnál 1 százalékkal drágábban - juthattak volna hozzá, a bankok a ma 6,32 százalékra, vagyis augusztus 10. óta a legalacsonyabbra süllyedt bankközi kamatot választották inkább.

A pénzpiac könnyen megbélyegzi a jegybanktól hitelezőket - vélekedett a Capital Economics Ltd. közgazdásza, reagálva a Bank of England közleményére, miszerint még három héten keresztül elérhetővé tenné a kereskedelmi bankoknak nyújtható gyorshitelt. Az érdektelenségtől kísért aukció további kérdéseket vethet fel a jegybank elnök reakcióidejével kapcsolatban, amit már korábban is számos kritika ért a Northern Rock körüli pánik miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK