A kínai cégek lenyomták Amerikát

A világ tíz legnagyobb piaci értékű cége közül már öt kínai.
NAPI Online, 2007. október 29. hétfő, 17:14
Fotó:

Az AT&T kiszorult a világ tíz legnagyobb piaci értékű vállalatának listájáról azt követően, hogy a China Life Insurance, Kína legnagyobb biztosítótársasága újabb ugrást hajtott végre a sanghaji tőzsdén. A pekingi China Life ma hozta nyilvánosságra a harmadik negyedévi profitjelentését, ám a befektetők bizalma a cég iránt akkora, hogy már a közlemény előtt 6,7 százalékkal feltornászták részvényeinek árfolyamát.

A cég jelenlegi 259,1 milliárd dolláros piaci értékével így bejutott a tíz legnagyobb értékű vállalat közé, kiszorítva onnan az eddigi sereghajtó, 252,9 milliárd dollár piaci értékű AT&T-t. A tíz legnagyobb között ezzel háromra csökkent az amerikai cégek száma. A lista felét a kínai cégek uralják.

A legnagyobb piaci értékű cégek listáján szerepel még a PetroChina, a China Mobile, az Industrial and Commercial Bank of China és a China Petroleum and Chemical Corp. is, annak ellenére, hogy forgalmuk alapján ezek közül csak kettő került be az ötven legnagyobb cég közé.

Az Egyesült Államokban székelő vállalatok közül az Exxon Mobil, a General Electric és a Microsoft kerültek fel a listára, míg a fennmaradó két helyet a Gazprom és a hágai székhelyű Royal Dutch Shell tölti be. A listavezető továbbra is az Exxon Mobil.

HOZZÁSZÓLÁSOK