A kínai kormánynak súgott be a Yahoo

Megrótta a Yahoo vezetőségét az amerikai törvényhozás azt követően, hogy kiderült: a cég által a kínai kormánynak kiadott információk segítségével azonosítottak és ítéltek el egy ellenzéki újságírót.
NAPI Online, 2007. november 7. szerda, 10:26
Fotó:

Tom Lantos, az Egyesült Államok kormányának külügyi bizottsági elnöke morális szempontból törpének nevezte az internet óriást azt követően, hogy kiderült, a Yahoo által a kínai kormánynak kiszolgáltatott információ alapján azonosítottak, majd ítéltek el egy ellenzéki kínai újságírót.

Shi Taót azzal vádolták a kínai hatóságok, hogy államtitkokat szivárogtatott ki külföldre, a vádak alapján pedig 10 éves börtönre ítélték tavaly áprilisban. Az ellenzéki újságíró emberi jogi csoportoknak küldte tovább azt a kínai hatóságoktól származó e-mail üzenetet, amelyben a sajtót arra szólítja fel a kormány, hogy kerülje el a Tiananmen téri mészárlás 15 évfordulójáról való megemlékezést.

A keddi meghallgatás során a Yahoo vezetői azzal védekeztek, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy az általuk a pekingi kormánynak kiszolgáltatott információ egy politikai disszidens kilétének felfedésére szolgál. A Yahoo az eseményt követően eladta a kínai leányvállalatát, a Yahoo Chinát az Alibaba.com internetes cégnek az Alibaba részvényeinek 40 százalékáért cserébe.

A Yahoo vezetősége a külügyi bizottság kérése ellenére sem vállalt kötelezettséget az elítélt újságíró családjának anyagi támogatására, arra hivatkozva, hogy az további megbélyegzést vonna a családtagok fejére.

HOZZÁSZÓLÁSOK