A kínaiak minket akarnak - cargo-bázis épülhet Szombathelyen

Szombathely mellett épülhet meg Kína közép-európai cargo-bázisa, szombaton dől el, hogy lesz-e százmilliárdos repülőtér-beruházás sanghaji vállalkozói közreműködéssel. A kínaiak már évek óta forszírozzák a projektet - írta az Index.
NAPI, 2011. június 24. péntek, 15:36
Fotó:

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök magyarországi látogatása fordulópont lehet Szombathely számára. A gazdasági vezetőkkel érkező politikus tárgyalásain eldőlhet a város közelében található repülőtér sorsa. A Vát és Portpác melletti objektumról ugyanis már évek óta köztudott, hogy szerepel Kína stratégiai kereskedelmi terveiben, ám eddig tényleges szerződések nem köttettek a 100 milliárdosra tervezett projektről.

A repülőtérről már a kormányváltás előtt előrehaladott tárgyalások folytak a két ország között, a 2010-es választások után azonban az egyeztetések leálltak. A jelek szerint azonban a kínai fél továbbra is fantáziát lát a nyugati határ mellett elhelyezkedő reptérben, mert az ő kérésükre került a hétvégi megbeszélések napirendjére a projekt.

Barta Balázs, a repülőteret üzemeltető SIA-Port Kft. ügyvezetője a tárgyalások előtt nem kívánt nyilatkozni. A portál információi szerint az ingatlanfejlesztés iránt a Shanghai Construction Group érdeklődik.

A nemzetközi cargo-reptér fejlesztése előtt már nincs különösebb akadály, hiszen az építés támogatásáról már népszavazás döntött a környező falvakban. Két községben is többségbe kerültek a támogatók, pedig a cég azt prognosztizálta, hogy a teljes üzem beindulása után évi 170 ezer tonna air-cargo és 250 ezer utas érkezhet a megyeszékhelyre.

Barta Balázs a 2009-es népszavazás után azt mondta, hogy a mostani kiskapacitású létesítmények helyén egy 4000 méter hosszú, 60 méter széles kifutópálya épül, valamint a forgalom kiszolgálásához szükséges ingatlanok: fogadóépület, utak, szerelőhangár, környezetvédelmi létesítmények.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Apuci60, 2011.06.24 18:57

Ha ez bejön, remélhetően az észak-déli autópálya is elkészül, bekapcsolva a keringésbe a Balatont, meg a déli településeket is. Nagyon jó lenne
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html