Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az úgynevezett gyorshitel célja, hogy az életképes kis- és középvállalkozások "átvészeljék a nehéz időket, és még meglegyenek, amikor elkezdődik a fellendülés" - fogalmazott Olaf Scholz pénzügyminiszter Peter Altmaier gazdasági miniszterrel tartott tájékoztatóján.

A támogatás feltétele, hogy a cég legalább egy éve működjön, nyereséget tudjon felmutatni és rendezett pénzügyi-gazdasági helyzetben legyen, vagyis például ne álljon felszámolás vagy egyéb, a működés megszűnésének lehetőségével járó eljárás alatt.

A hitel összege legfeljebb háromhavi árbevételnek felelhet meg. A kisebb - 11-től 49 főig terjedő alkalmazotti létszámmal működő - cégek maximum 500 ezer euróhoz, a legalább 50 embert foglalkoztató középvállalatok 800 ezer euróhoz juthatnak.

A hitelező banknak nem kell részletes hitelbírálatot végeznie, és kockázatot sem vállal, mert az állami fejlesztési bank (KfW) 100 százalékos garanciát vállal a törlesztésre. A tervezett menetrend szerint az első kérelmeket már csütörtökön fogadhatják a bankok. A hitel futamideje 10 év. A támogatott cégek a hitelt később átválthatják a KfW válságkezelő programjában indított, kedvezőbb kamatozású hitelére.

Ezzel kiegészítették a korábbi válságkezelő  programokat

Az új program sűrűbbre fonja a kormányzati válságkezelő intézkedések révén létrejött védőhálót, amely az első tapasztalatok szerint csak a legkisebb cégeket és a nagyvállalatokat menti meg a zuhanástól, és nem segíti kellőképpen a közepes méretű cégeket.

A március közepe óta sorozatban bejelentett intézkedések révén az egyéni vállalkozások és a tíznél kevesebb emberrel működő cégek 9 és 15 ezer euró közötti azonnali, vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak, amire 50 milliárd euró közpénzt szánnak. A 250-nél több munkavállalót foglalkoztató és 320 millió eurót meghaladó éves árbevétellel rendelkező nagyvállalatok támogatására egy külön válságkezelő alapot hoztak létre, amely 600 milliárd eurót képes megmozgatni. Az úgynevezett gazdasági stabilizációs alap (WSF) révén az állam nemcsak hitelekkel és hitelekre vállalt garanciával segíti majd a cégeket, hanem mintegy 100 milliárd euró értékben tulajdonrészt is szerezhet cégekben, vagyis a koronavírus-járvány részleges államosításokhoz is vezethet Németországban.

A kisebb vállalkozásokat egyebek mellett azzal is támogatják, hogy szélesítik az adófizetés halasztásának lehetőségét. Kiterjesztették a kieső bér egy részének állami támogatású pótlására épülő rövidített munkaidő intézményét is, a KfW pedig felső összeghatár nélküli hitelprogramot és garancia-vállalási programot indított.

A német sajtóban ismertetett számítások szerint a különböző támogatások, hitelprogramok és hitelgarancia-vállalási programok keretösszege együttvéve átlépheti a kétezer milliárd eurós határt, és minden eddigit nagyságrendekkel meghaladó állami válságkezelő csomaggá állnak össze.