A kormány keleti nyitás stratégiájának köszönhetően a vállalatok egyre több piacon tudnak megjelenni a Magyarországtól keletre eső világrészben - állapította meg a miniszter.

"A keleti nyitás stratégia keretében különösen figyelnünk kell Mongóliára, amely jelenleg a legnagyobb gazdasági növekedést produkálja Ázsiában. Gazdasága rendkívül nyitott, és a magyarokat nagy szeretettel, szívesen fogadják itt" - tette hozzá.

Ennek az az oka - magyarázta -, hogy Magyarország a világon hetedikként ismerte el Mongólia függetlenségét, és immár 70 éve tart fenn vele diplomáciai kapcsolatot. Erre a történelmi kapcsolatra alapozva Budapest most úgy döntött, hogy megnöveli a magyar cégeknek adandó támogatást megjelenésük és sikerük érdekében a jó kilátásokkal biztató mongol piacon - mondta.

A kormányközi megállapodás értelmében Magyarország egy 57 millió dolláros kötött segélyhitelprogram keretében forrást biztosít ahhoz, hogy magyar cégek felépítsék Mongólia legnagyobb állativakcina gyárát, amelyet magyar technológiával szerelnek fel. Ez azt jelenti, hogy a mongóliai állatállomány beoltásához szükséges oltóanyagokat ebben az új gyárban fogják előállítani - jelentette ki a miniszter.

"A keleti nyitás stratégia tehát abban segíti a magyar vállalatokat, hogy Magyarország mellett külföldön is be tudjanak fektetni, és az ott előállított profitot hazahozva, alá tudják vele támasztani a magyar gazdaság további növekedését" - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter emellett Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Szángín Szájd Hurelbatar pénzügyminiszterrel a kétoldalú a gazdasági kapcsolatok kiszélesítéséről, továbbá találkozott Damdín Cogtbatar külügyminiszterrel, Csultem Ulán mezőgazdasági miniszterrel, és hivatalában fogadta őt Kaltma Battulga köztársasági elnök is.