Több mint 11 százalékot estek hétfőn a PSA Peugeot-Citroen részvényei, miután olyan értesülések jelentek meg, hogy a francia állam és a Dongfeng kínai állami konszern 3 milliárd eurós tőkeemeléssel tulajdonrészt szereznének a nehézségekkel küzdő francia autógyártóban. A gyár papírjai másfél hónapos mélypontra, 10,94 euróra süllyedtek a párizsi börzén, ami a legnagyobb napon belüli veszteség az amerikai Lehman Brothers befektetési bank 2008 őszi bukása óta.

Hírek szerint a francia állam és a Dongfeng egyaránt 1,5-1,5 milliárd dollárral venne részt a tőkeemelésben, és ezzel bő 20 százalékos részesedést szereznének.

Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter a hét végén Washingtonban - ahol a G20-országok pénzügyminisztereinek tanácskozásán vett részt - igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, mondván, nincs szó arról, hogy küszöbön állna a Peugeot-Citroen vállalatban való esetleges állami szerepvállalás, szavai szerint ez nem egy sürgős kérdés.

A francia autógyár tavaly drasztikus takarékossági tervet fogadott el, amelynek részeként 11 ezer 200 állást szüntetnének meg 2014. májusig. A konszernt különösen súlyosan érinti az európai autópiac válsága, 2012-ben fennállásának legnagyobb veszteségét szenvedte el.