Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a Barclays UBS és Lehman iránti érdeklődését már 2008 nyarán is rebesgették egyesek, a lapnak most a brit pénzintézet volt és jelenlegi vezetői is megerősítették, hogy egy 2008 júliusi igazgatósági ülésen a UBS volt a favorit felvásárlási célpont a Lehman előtt.

A Barclaysnak éppen akkoriban esett túl az ABN Amro siertelen felvásárlási kísérletén. Igaz, a mérgező eszközöktől roskadozó holland pénzintézet végül három felvásárlójából kettőnél, a Fortisnál és a Royal Bank of Scotlandnál óriási állami mentőövhöz vezető veszteségeket okozott.

A UBS bekebelezése által a Barclays Capital vált volna a világ legnagyobb brókerházává, kiegészítve kötvény-, deviza- és árupiaci üzletágát. Az akvizícióval létrejövő csoport koronaékszere a UBS privátbanki üzletága lett volna, amely a maga területén ma is világelső.


Azóta a UBS-t igencsak megtépázta a válság, vezető beosztottjai csapatostul vándoroltak más bankokhoz, mialatt a pénzintézet több mint 50 milliárd dollárnyi jelzálogokhoz köthető veszteséget volt kénytelen leírni. Az egykor zászlóshajónak számító vagyonkezelési üzletág pedig 2008 és 2009 során 188 milliárd dollárnyi tőkekivonást szenvedett el, miután a pénzintézet több száz ügyfelének adatait szolgáltatta ki az adóelkerülés ügyében nyomozó amerikai adóhatóságnak.