A Lehmanon is keresett a Barclays

A vártnál jobb éves nyereségről számolt be a Barclays, amely a csődbe jutott Lehman Brothers amerikai üzletágának felvásárlásával, illetve egyik biztosítói részlegének eladásával kaszált nagyot tavaly.
Józsa Bernát, 2009. február 9. hétfő, 11:25
Fotó:

Az eszközértéke alapján harmadik legnagyobb brit pénzintézet 2008-as nettó nyeresége 1 százalékkal 4,38 milliárd fontra, azaz részvényenként 57,5 pennyre csökkentek az egy évvel korábbi eredményhez képest, amely igencsak meghaladja a 3,8 milliárd fontos elemzői várakozásokat - írja a Bloomberg.

A bank tavaly bruttó 8 milliárd dollárt volt kénytelen leírni jelzálog- és egyéb hitelhátterű eszközein. A cég vezetősége leszögezte, a leírások mértéke idén csökken majd.

A második félév tekintetében a Barclays nettó nyeresége 2,66 milliárd fontra, azaz részvényenként 31,3 pennyre emelkedett, amely 49 százalékkal magasabb a 2007 második félévi értéknél. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 2,05 milliárd fontnyi nyereséget prognosztizáltak az időszakra.

Mindeközben a bank mérlegfőösszege egy év alatt 67 százalékot növekedve 2050 milliárd fontra bővült, köszönhetően a pénzintézet származékos piacon történt befektetéseinek, a hitelezés felgyorsulásának, illetve a font gyenkélkedésének.

A gyorsjelentést követően a Barclays részvényeinek árfolyama 11,6 százalékot ugrott Londonban és a társaság azt is bejelentette, hogy a második félévtől folytatja osztalékfizetéseit is.

HOZZÁSZÓLÁSOK