A lengyel kormány szabadul a nagybanktól

Sajtóértesülések szerint a lengyel kormány értékesítette a Bank Pekaóban lévő tulajdonrészének több mint felét. Lengyelország legnagyobb piaci értékű bankjában lévő állami tulajdonrész eladásából befolyó összegből a költségvetés egyre növekvő deficitjét finanszíroznák.
NAPI, 2009. augusztus 5. szerda, 15:16
Fotó:

A kormány 3,95 százalékos tulajdonrésszel bírt az UniCredit lengyel leánybankjában, amelynek most 67 százalékát, 7 millió részvényt értékesített a Bank Handlowyn keresztül. A 135 zlotys áron eladott papírokból megközelítőleg 945 millió zloty folyt be az értesülések szerint - írta a Bloomberg.

A Nomura szakértői szerint a mostani értékesítés csak az első a sorban - a kormánynak szüksége van a plusz bevételi forrásokra, hogy a deficitet fedezni tudja, ezek a likvid eszközök pedig minden bizonnyal olcsóbb finanszírozási forrást jelentenek, mint az államkötvény-kibocsátás.

A lengyel kormány a múlt hónapban 48 százalékkal 27,2 milliárd zlotyra növelte a költségvetés hiánycélját. Hogy ezt fedezze, a kormány tervei szerint kiárusítja a varsói tőzsdén jegyzett cégekben lévő "tulajdon-maradványait".

HOZZÁSZÓLÁSOK